U kino dvorani pulskog Cinestara održana je prezentacija idejnog rješenja budućeg hotela Valkane. Idejno rješenje izradio je ugledni arhitektonski studio 3LHD. Hotel Valkane trebao bi biti prvi hotel sa pet zvjezdica na širem pulskom području.

U idejnom rješenju planirane su maksimalno dvije podzemne te maksimalno sedam nadzemnih etaža s ukupno 180 soba. Uključuje i nova 183 podzemna parkirna mjesta. Planirana vrijednost projekta je preko 500 milijuna kuna + PDV, a grad bi prema najavama investitora trebao naplatiti komunalni doprinos od otprilike 10 milijuna kuna, vodni doprinos od 2 milijuna kuna te godišnje 1,2 milijuna kuna komunalne naknade.

„Pri izradi ovog idejnog rješenja vodili smo se jednako povijesnim kontekstom lokacije, kao i njenim prirodnim okruženjem, šumom, obalom te kamenom. Zahtjev suvremene arhitekture je da bude maksimalno povezana i uklopljena s prirodnim krajolikom i da poštuje okruženje, a to je bio i naš modus operandi na ovom, kao i na drugim projektima.

Od nečega što je bila ogromna rupa i potpuno nedostupan prostor nastao eksploatacijom kamena, nastojali smo osmisliti projekt koji je volumenom i oblikovanjem stopljen s kontekstom, koji vrednuje okoliš te ostavlja park šumu dostupnom javnosti kao što je bila i do sada, istaknuo je Silvije Novak iz 3LHD-a.

Ukupna površina parcele na kojoj će biti hotel i hotelski sadržaji iznosi 27.329 m2, dok je površina parcele za izgradnju hotela polovica ukupne površine, odnosno 13.189 m2, a sama površina izgradnje je 6964 m2. Hotel Valkane zauzimat će tek 2,38% od cjelokupnog obuhvata UPU-a Lungo mare, a usporedbe radi, bit će tri puta manjeg obujma od količine materijala koja je eksploatirana iz starog kamenoloma (270.000 m3). Važno za spomenuti svakako je i to da je vanjski rub hotela 160 metara od mora te da projekt ne predviđa nikakve intervencije u obalni pojas.

„Vjerujemo da je nakon ove prezentacije jasno da investitor nema namjeru graditi izolirani resort, betonirati obalu, dirati u šetnicu koja je pomorsko dobro i pod upravljanjem je grada ili graditi liftove do plaže kao što se ranije moglo čuti u javnom prostoru. Nijedna od tih tvrdnji nije istinita, izjavio je voditelj projekta Zoran Kostić u ime investitora, tvrtke Hotel Valkane.

Ono što još želimo napomenuti je da je za realizaciju projekta potrebna sadnja novih 150 – 200 stabala što će dodatno oplemeniti cijeli prostor.

Dan ranije je održano predstavljanje projekta predstavnicima gradske uprave i vijećnicima Gradskog vijeća, a prema najavi investitora vizuali novog hotela bit će uskoro dostupni i na samoj lokaciji uz teniske terene kako bi ih mogli uživo vidjeti svi zainteresirani građani.

Dodatne informacije možete pročitati na: https://rexgroup.biz/portfolios/valkane/

Facebook Komentari