Minimalna prosječna plaća u Europskoj uniji iznosi 700 eura dok će od 1.siječnja 2022. godine minimalna plaća biti 500 eura, što je niže od prosjeka i Hrvatsku svrstava uz bok zemljama kao što su  Mađarske, Litve, Rumunjske i Bugarske stoje lošije u odnosu na Hrvatsku. Istaknuo je danas tijekom saborske rasprave o Zakonu o minimalnoj plaći, zastupnik IDS-a, Marin Lerotić.

-Da li smatramo da je to dovoljno za život? Odgovor od državnog tajnika nismo dobili, iako svi znamo da to itekako nije dovoljno. Ne možete pokriti niti minimalnu potrošačku košaricu jer ona iznosi 7800 kuna, a uz dva člana obitelji koji rade za minimalnu plaću, to je i dalje 300 kuna manje od minimalne potrošačke košarice, ističe Lerotić.

Govoreći kako će se ove odluke Vlade preliti preko leđa poslodavaca, naročito u pojedinim industrijama, zasigurno će se tražiti kompenzacijske mjere pa će se opet kretati u začaranom krugu, bez rješenja.

Uz porast građana koji žive na minimalcu, porasle su i cijene sirovina i cijene energenata pa se zaista postavlja pitanje kako će Vlada reagirati.

-Treba govoriti o poreznom rasterećenju, stvoriti bolje uvjeta za poduzetnike, smanjiti birokraciju i unaprijediti pravosuđe, kao i digitalizirati sustave u državi koje će samim time biti produktivniji. Poticanjem proizvodne industrije i izvoza disperzira se rizik i smanjuje ovisnost o nacionalnom tržištu te se širi na druga tržišta čime poslovanje postaje manje ovisno o domaćem tržištu.

Odluke Vlade trebaju ići u smjeru koje će dovesti do novih tehnologija i rješenja kako bi se olakšao rad poduzetnicima koji bi postali konkurentniji i profitabilniji. Prvi razlog zbog čega građani napuštaju zemlju je upravo mala plaća, a Hrvatska ima samo 1,3 radnika na 1 umirovljenika što dovoljno govori o tome kako se bez vizije stalno vrti u krug, zaključio je Lerotić.

 

Facebook Komentari