Kako donosi španjlolski portal Ultimahora prošle subote došlo je do ozbiljnog incidenta u Mallorci kada je mornar podrijetlom iz Ukrajine djelomično potopio luksuznu jahtu procijenjenu na oko 7 milijuna eura, koja je usidrena Port Adrianu.

Mornar je na brodu Lady Anastasia radio desetak godina. Vlasnik jahte je ruski državljanin Aleksandar Mijeev, koji je obnašao dužnost čelnika ruske helikopterske korporacije koja letjelice uglavnom proizvodi za vojsku Rusije. Godine 2016. unaprijeđen je u holdingu Rostec koji prodaje oružje na globalnoj razini.

Optuženi mornar je prilikom uhićenja izjavio kako je vlasnik broda zadužen za proizvodnju oružja kojim se napada njegova zemlja. Mornar je “poludio” u trenutku kada je vidio na televiziji rusku krstareću raketu u stambenoj zgradi u kojoj su bili civili. “Bojeva glava nije eksplodirala, ali je i dalje uništeno više od pet katova”, rekao je u izjavi pred sucem.

Shvatio je da je to krstareća raketa koju je proizvela tvrtka njegovog šefa i bio je bijesan. Zbog toga se vratio na brod i sjetivši se da živi u Kijevu u stanu sličnom napadnutom, odlučio se osvetiti vlasniku, nanijevši samo materijalnu štetu.

Došavši na brodu, otvorio je jedan ventil u strojarnici, a drugi u odjeljku u kojem živi posada. Obavijestio je tri člana posade da napuste brod. Zatvorio je ventile za gorivo i isključio struju kako ne bi došlo do istjecanja goriva u more. Ostale je mornare podsjetio da su i oni Ukrajinci te da je njihova domovina napadnuta. Također im je rekao da će preuzeti punu odgovornost.

Kada je policija stigla, mornar im je rekao: “Vlasnik ovog broda je kriminalac koji živi od prodaje oružja i sada ubija Ukrajince.”

Sudac ga je pustio da se brani sa slobode.

foto: Ultimahora.es

Facebook Komentari