Mornaričko groblje u Puli postalo je dio Europske rute značajnih groblja, a Monte Giro član udruge ASCE – Association of Significant Cemeteries of Europe. Udruga je to koja okuplja veliki broj groblja i komunalnih društava s bogatom poviješću, između ostalih i onih iz Rijeke, Varaždina i Zagreba, a od sada i našeg pulskog Mornaričkog groblja. Svečanost proglašenja Mornaričkog groblja dijelom Europske rute značajnih groblja održat će se u prosincu ove godine.

U suradnji sa Zajednicom Talijana Grada Pule potpisan je ugovor o održavanju starih napuštenih grobnica na Gradskom groblju u Puli. Stare napuštene grobnice nadalje će održavati udruga Talijana, kako bi se iste očuvale za naredne generacije, čime se Grad Pula svrstava u red gradova koji napredno i adekvatno skrbi o svojoj povijesti, nacionalnim manjinama i kulturnoj baštini.

Uređen je i mali lapidarij starih spomenika na Gradskom groblju. Očuvani spomenici, od kojih su neki stariji  i više od 100 godina, izloženi su na polju L2, a pritom je velik broj izloženih eksponata obnovljen i očišćen.

Krajem studenoga održat će se javna dražba za napuštene grobnice na Gradskom groblju. Javni poziv bit će upućen svih građanima grada Pule koji već nemaju svoje grobno mjesto. Ovo je jedna od rijetkih prilika da oni koji su zainteresirani riješe pitanje vlastitog grobnog mjesta na Gradskom groblju u Puli.

foto: helloistria

Mornaričko groblje u Puli: Spomenik ljudskim sudbinama

Facebook Komentari