Prva diskoteka u povijesti nastala je jer vlasnik jedne plesne dvorane u Njemačkoj nije želio unajmljivati bend tj. glazbu uživo.

Iako su se prve svjetske diskoteke već pojavile u okupiranom Parizu tijekom Drugoga svjetskog rata, u to je vrijeme uglavnom bilo uobičajeno da glazbu uživo sviraju manji bendovi.

Međutim, vlasnik Franzkarl Schwendinger dopustio je svojim gostima da na gramofonskim pločama puštaju poznate pjesme s radija.

Prva večer, 19. listopada 1959. u početku je bila neuspješna, jer gosti nisu dobro prihvatili ovaj obrazac. Navikli su slušati glazbu uživo u barovima i otkrili su da je ovaj oblik predstavlja “mrtvu glazbu”.

Tijekom večeri ulogu DJ-a preuzeo je Klaus Quirini, koji je trebao izvijestiti o otvorenju kao volonter za medijsku kuću Neue Rhein Zeitung / Aachener Zeitung, jer mu se također nije svidio prethodni format koji je izgledao više kao slušaonica glazbe.

Njegova umjerenost i interaktivne igre s publikom dobro su prihvaćene. Upravo je takvu interakciju imao na umu vlasnik Franzkarl Schwendinger, pa je od tada Quirini svirao kao DJ Heinrich u Scotch Clubu. Time je Scotch Club postao prva diskoteka u Njemačkoj prema današnjem shvaćanju – bez glazbe uživo – a Klaus Quirini prvi DJ, iako je Scotch Club neko vrijeme zadržao opis plesnog bara prije nego što su ga nazvali diskotekom.

Klub je bio poznat i po strogom odjevnom kodu. Odbili su ulazak poznatim osobama tog vremena, poput Franka Elstnera ili Uda Lindenberga zbog nedostatka kravate.

Scotch Club je bio otvoren s novim vlasnikom do 1992. godine, prije nego što je kuća na adresi u Aachener Dahmengraben 16 prodana i njena upotreba kao diskoteke zabranjena pod novim vlasnikom. Nakon obnove kuće, ništa ne podsjeća na nekadašnji Scotch Club.

Facebook Komentari