I Istri su na šest cestovnih graničnih prijelaza s Republikom Slovenijom podignute rampe, čime je simbolično obilježen ulazak Hrvatske u schengenski prostor.

Centralna svečanost održana je na graničnom prijelazu Plovanija u organizaciji Istarske županije i Grada Buje, a događaju je prisustvovalo oko tisuću posjetitelja. Nakon što je pomoćnik načelnika Policijske postaje Umag-Umago s Ispostavom Buje-Buie Boban Robert Paulović podnio posljednji prijavak načelniku Policijske uprave istarske Alenu Klabotu, izvijestivši ga da policijski službenici prestaju s poslovima granične kontrole, podignuta je rampa koja je označila slobodan prolazak putnicima.

Kompenzacijske mjere za policijske službenike

Prisutnima su se obratili istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, zamjenik gradonačelnika Kopra Janez Starman te načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot. Istarski župan istaknuo je kako je ovaj događaj od velikog značaja Istru te kako je Istarska županija među prvima snažno zagovarala ulazak u Europsku uniju i od samog je početka bila proeuropski orijentirana, dok je načelnik policijske uprave rekao kako podizanje rampe označava novi početak, prije svega za mještane pograničnih područja i prekogranične radnike koji su svakodnevno prelazili preko granice.

Oni će sada moći puno lakše i brže stizati na posao i kući, a brže će na ljetovanje u našu lijepu Istru stizati i turisti koji nam svake godine dolaze u sve većem broju’, rekao je Klabot i naglasio kako građani mogu biti mirni jer će se policijski službenici koji su bili na graničnim prijelazima prebaciti na nove zadaće.

”Policijski službenici će po dubini teritorija obavljati kompenzacijske mjere, odnosno radit će na suzbijanju svih vrsta kriminaliteta te će štiti građane od svih sigurnosnih ugroza. Svoj poziv obavljat ćemo i dalje časno i pošteno te ćemo nastaviti brinuti o sigurnosti. Na očuvanju sigurnosti svakako ćemo nastaviti surađivati s našom susjednom Policijskom upravom Koper. Suradnja među nama godinama je bila uspješna, a sada, ulaskom Hrvatske u Schengenski prostor, bit će još bolja tako da naši građani mogu mirno spavati”, istaknuo je predstavnicima medija Klabot.

Osim na graničnom prijelazu Plovanija, rampe su u ponoć podignute i na graničnim prijelazima Kaštel, Požane, Jelovice, Lucija i Slum, a s radom su prestali i pomorski granični prijelazi u Rovinju i Poreču te sezonski prijelazi u Novigradu i ACI marini u Umagu. Inače, preko graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija u protekloj je godini prešlo preko 18 milijuna putnika, čime su ta dva granična prijelaza bila najfrekventnija u Hrvatskoj.

Facebook Komentari