Jedriličari pulskog jedriličarskog kluba Vega prošle su godine odjedrili niz međunarodnih regata koje su se bodovale za Europa Cup Trophy. Ukupno je odjedreno 9 regata. Vegovci su odjedrili 3 regate i to jednu na mađarskom jezeru Balaton, jednu u francuskom gradu Hyeru i jednu na otoku Hvaru. Odličnim rezultatima plasirali su se u sam vrh Europa Cup ljestvice za klasu ILCA 4 te osvojili 5 medalja, točnije jednu zlatnu, tri srebrne te jednu brončanu medalju.

Tedi Leonardelli seriju regata završio je na odličnom drugom mjestu u muškoj konkurenciji, koja je činila ukupno 238 jedriličara. Uupno je osvojio i srebro u kategoriji dječaka do 16 godina. Tedijevo treće mjesto u mađarskoj, prvo mjesto u francuskoj i četvrto mjesto na Hvaru nisu bila dovoljna za zlatnu medalju. Samo dva boda dijelila su ga od talijana Luce Centazza.

“Žao mi je što sam zadnjeg dana regate na Hvaru propustio priliku osvojiti zlato, ali da mi je netko na početku sezone ponudio srebro, istog trena bih ga prihvatio. Jako sam zadovoljan odjedrenim i ponosan na cijeli svoj team.”, izjavio je Leonardelli.

Lea Rakovac u ženskoj konkurenciji završila je na odličnom drugom mjestu od 138 jedriličarki. Ispred nje bila je samo slovenka Alenka Valenčič koja je imala četiri boda prednosti. Lea je osim drugog mjesta ukupno, pobijedila u kategoriji djevojka do 16 godina. Od drugo plasirane djevojke do 16 godina bilo je 17 bodova razlike.

Katja Rabak, također jedriličarka Vege, regatu je završila kao brončana ukupno.

“Ovo mi je prva sezona u novoj klasi nakon prelaska iz Optimista,jako sam zadovoljna ukupnim rezultatom. Napredovala sam iz mjeseca u mjesec, iz regate u regatu. Iskreno, meni je odgovaralo što su regate na kojima smo sudjelovali na kraju kalendarske godine, tako da sam stigla skupiti i nešto iskustva prije Europa cupa”, izjavila je Katja Rabak.

Jedriličarima su medalje podijeljene u Rovinju u sklopu regate European Sailing Series za klasu Melges 24.

“Ove godina sve je kasnilo, pa tako i podjela nagrada, ali jedriličari su zaslužili okitit se zasluženim nagradama. Na početku sezone zbog situacije s Covid-19 nismo planirali odraditi Europa Cup, iako nam je to bila želja, ali tad je bilo opasno putovat u inozemstvo. Srećom situacija se popravila i kako su se granice počele otvarati, mi smo prilagodili svoj plan i stavili fokus na Europa Cup. Pokazala se to kao dobra odluka, a oni su ponuđeno iskoristili na najbolji mogući način.”, zaključio je trener Antonio Poretti

Mladi jedriličari nemaju odmora za proljetne praznike, jer već za 10 dana imaju Državno prvenstvo za ILCU 4, čiji domaćin je upravo Vega, koja je vrhunskim rezultatima svojih jedriličara zaslužila organizirati regatu na takvom nivou.

Tedi, Lea i Katja Prvenstvo Hrvatske dočekuju s prva tri mjesta na nacionalnoj kriterijskoj ljestvici. Državno prvenstvo je otvorenog tipa, tako da su dobrodošli i jedriličari iz susjednih zemalja, a održava se od 22. do 24. travnja 2022. godine. Pripreme jedriličara za  prvenstvu u Puli od četvrtka, 16. travnja u akvatoriju ispred Lungomarea te Zlatnih stijena.

Facebook Komentari