Ove subote u Barbanu je u održana je 11. po redu Smotra maslinovih ulja Općine Barban na kojoj su mogli sudjelovati samo maslinari s ovog područja. Ove godine prijavilo se ukupno 23 maslinara s područja Općine Barban s ukupno 27 vrsti maslinovih ulja. Pet ekstra djevičanskih ulja ovjenčano je zlatnom medaljom zbog iznimne kvalitete svoga ulja. Riječ je o dva ulja OPG-a Filipović, zatim ulju Milorada Bariše, Luigija Zampierija te Ivana Ivete. Čak 14 ulja dobilo je srebrnu medalju, a njih tri brončanu.

Smotra se održala u školskoj dvorani

Kemijskom analizom i senzorski vrednovanjem, potvrđeno je da 26 uzoraka zadovoljavalo uvjete da budu u kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja te da je samo jedan uzorak kategoriziran kao djevičansko ulje. Manifestacija je otvorena nastupom Kulturno-umjetničkog društva Barban, koji i ove godine uveličao sam događaj.

Vrhunsko barbansko ulje

Osim kušanja raznovrsnih ulja, posjetitelji su imali priliku poslušati dva edukativna predavanja. Edi Družetić, veteran hrvatskog maslinarstva i najbolji poznavatelj maslinara i maslina u Istri održao je predavanje zainteresirane posjetitelje te predočio rezultate kemijske analize ovogodišnjih natjecatelja. Zatim je uslijedilo predavanje Lokane akcijske grupe južne Istre o aktualnim natječajima i programima, a koje je predvodila  Roberta Miletić. Smotru maslinovih ulja organizirala je Općina Barban zajedno sa svojom Turističkom zajednicom te pokroviteljem Istarskom županijom.

Facebook Komentari