Na ovogodišnjem, 72. Međunarodnom sajmu inovacija – IENA 2021., koji se održao u Nürnbergu, Udruga inovatora Hrvatske predstavila je 14 inovacija, među kojima je i 5 istarskih inovatora. Savez udruga inovatora Istarske županije je na toj vrlo značajnoj izložbi predstavio izbor inovacija uz pokroviteljstvo Istarske županije, a naši su inovatori ostvarili i sjajan uspjeh te su se kući vratili s osvojenim medaljama. Tim su ih povodom danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, primili istarski župan Boris Miletić i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac. Susretu su nazočili zamjenik tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije Leo Pincan; prof. Nikola Vujačić, prof. Igor Macuka i učenik Mate Marijanović iz Gimnazije Pula; prof. Danijela Panić iz Medicinske škole Pula; prof. Majda Milevoj Klapčić iz Srednje škole Mate Blažine Labin te inovator Saša Marušić.

Župan Boris Miletić čestitao je inovatorima na uspjehu, naglasivši kako je velika čast i samo sudjelovanje na najuglednijem međunarodnom sajmu inovacija. Činjenica da od 14 hrvatskih inovacija, čak 5 dolazi iz Istre, župan smatra pokazateljem da „naši ljudi imaju ideje i kreativnost“.

– Drago mi je da Istarska županija potiče zaštitu inovacija, kao i njihovu promociju na međunarodnim izložbama te tako podržava rad Saveza udruga inovatora Istarske županije. Na taj način ujedno želimo potaknuti mlađe generacije da se zainteresiraju i bave istraživanjem i inovacijama, naglasio je župan kojeg su posebnu zanimala iskustva iz Nürnberga, značajke predstavljenih inovacija, kao i sam postupak patentiranja.

Zamjenik tajnika Saveza Pincan zahvalio je županu na prijemu, te se osvrnuo na ovogodišnje sudjelovanje na Sajmu, koji je, kako je rekao, važan i zbog uspostave konkretne poslovne suradnje.

– Istra se uvijek ističe na sajmovima, a naša je želja da se čim kvalitetnije predstavimo, rekao je Pincan, spomenuvši kako na proljeće kreću nove izložbe i sajmovi.

Pročelnik Glušac pridružio se čestitkama i zahvalama na entuzijazmu te je poručio kako će Županija i dalje biti podrška istarskim inovatorima.

Na Sajmu je izloženo i predstavljeno pet inovacija, od toga dvije inovacije inovatora seniora te tri inovacije škola i mladih inovatora. Inovacije seniora su „WC školjka bez vode i kemikalija“, autora Ervina Matića i „SkiUp1 – dodatak za podizanje skija i odlaganje skijaških štapova“, autora Saše Marušića.

Inovacije mladih su „RE-BOOK – Besplatna knjižnica“, autora Petra Dundare, mentora Majde Milevoj Klapčić; „3D model pulske Arene prilagođen slijepima i slabovidnim“, autora izv.prof.dr.sc. Svena Maričića – ravnatelja Znanstveno – tehnološkog instituta “Visio” i profesora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli uz vodstvo asistenta Ivana Veljkovića te aplikacija “Škola na dlanu”, čiji su autori Toni Borina i Damir Numić-Meša, uz mentorstvo prof. Eve Grujić i prof. Nikole Vujačića.

Ovogodišnje inovacije ocjenjivao  je međunarodni ocjenjivački sud kojeg je činilo više od 35 stručnjaka, među kojima i predstavnik Hrvatske. Ocjenjivački sud je istarske inovatore nagradio srebrnom medaljom: „WC školjku  bez vode i kemikalija“, „RE-BOOK besplatnu knjižnicu“ te aplikaciju „Škola na dlanu“, a brončanom medaljom „3D model pulske Arene prilagođen slijepima i slabovidnima“

Posebnu nagradu KIPA – Korejske agencije za promociju inovacije dobio je Ervin Matić s inovacijom „WC školjka  bez vode i kemikalija“ i još jednu Posebnu nagradu FIRI – Prvog iranskog instituta za inovacije i istraživanje osvojila je inovacija „SkiUp1 – Dodatak za podizanje skija  i odlaganje skijaških štapova“, autora Saše Marušića.

Spomenimo i kako je model 3D model Arene nastao tijekom realizacije projekta  “3DandVRforVET“, a bili su uključeni i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Udruga slijepih Istarske županije, Škola za odgoj i obrazovanje – Pula, Savez udruga inovatora Istarske županije te Medicinska škola Pula.

Facebook Komentari