Nacrt ključnih elemenata Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova višestambenih zgrada“ je na e-savjetovanju do 2. siječnja 2020. godine, iznijeto je na jučerašnjoj konferenciji “Energetska obnova višestambenih zgrada” u organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, kojoj je bio cilj brojnim hrvatskim upraviteljima, projektantima, konzultantima, predstaviti novi Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova višestambenih zgrada”.

Konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te najavio planove Ministarstva za buduće programsko razdoblje odnosno ključne elemente novog Poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada, čija objava se očekuje početkom I. kvartala 2020. godine. Cilj Poziva je pružanje potpore u pripremi i provedbi energetske obnove višestambenih zgrada kako bi se postigla energetska ušteda smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera, te korištenja obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama. U projekt energetske obnove zgrade preporuča se uvrstiti i sanaciju dimovodnih kanala.

„I ovom prilikom pozivam sve upravitelje da spremno dočekaju raspisivanje Poziva koji pruža bespovratna europska sredstva za energetsku obnovu višestambenih zgrada s ciljem smanjenja režijskih troškova za vlasnike, novu veću vrijednost nekretnina čime i kvalitetu života, a svakako isto ima značajan utjecaj na zaštitu okoliša“, istaknuo je Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada i direktor gradskog upravitelja zgrada – društva Castrum Pula 97 d.o.o..

Raspoloživa bespovratna sredstva Državnog proračuna RH, osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj za dodjelu u okviru ovog Poziva iznose 152 milijuna kuna s mogućnosti povećanja, a stopa sufinanciranja bespovratnim sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznosit će 60 %. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem otvorenog postupka dodjele bespovratnih sredstava u modalitetu trajnog Poziva. Rok za podnošenje projektnih prijedloga počinje najranije 45 kalendarskih dana od objave Poziva u informatičkom sustavu eFondovi, odnosno novi način podnošenja prijava u odnosu na prethodni poziv, a ističe danom odobrenja posljednjeg projektnog prijedloga koji udovolji svim kriterijima i kojim se iscrpljuju raspoloživa financijska sredstva. Krajnji rok za dostavu projektnih prijedloga je 15. ožujka 2021. godine.

„Posebno želim istaknuti i podsjetiti suvlasnike zgrada i upravitelje da iskoriste i sufinanciranje Grada Pule putem projekta obnove pročelja i krovova „Dolcevita“ kroz koji se može ostvariti sufinanciranje Grada Pule u iznosu do 178 tisuća kuna po zgradi u zoni prioriteta, odnosno 133 tisuće izvan zone prioriteta, a dio sredstava za obnovu moguće je ostvariti i temeljem suvlasničkog udjela Grada Pule u pojedinim zgradama. Korištenjem ove mogućnosti sufinanciranja Grada Pule zajedno s europskim sredstvima za energetsku obnovu omogućuje se građanima obnovu zgrada uz što je moguće manje zadiranje u kućni budžet“, zaključio je Aleksandar Matić.

Facebook Komentari