Jučer, 27. siječnja 2022. su na obilježavanju 78. godišnjice stradavanja mještana Gajane odali počast polaganjem vijenaca i minutom šutnje članovi Udruge antifašističkih boraca na čelu sa predsjednikom Elvisom Marićem, predsjednik zajednice talijana Vodnjan-Dignano Livio Belci, gradonačelnik Edi Pastrovicchio i zamjenica gradonačelnika Grada Vodnjan-Dignano DirianaDelcaro Hrelja.

Danas komemoriramo žrtve koje su nastradale od strane nacističkih okupatora i agitatora. Tog dana je ubijeno 15 mještana Male Gajane, dok je 10 žena i 10 muškaraca završilo u koncentracijskim logorima Dachau i Auschwitza od kojih se samo jedan muškarac i devet žena vratilo svojim kućama. U pružanju otpora i borbama protiv njemačkog okupatora ubijeno je sa područje Gajane 42 osobe čija se imena nalaze zapisana na ovom spomeniku. Naša je dužnost i obaveza da se ovakav zločin ne zaboravi i da cijenimo slobodu koju su nam žrtve totalitarnog režima osigurale.

Danas je međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Gajanci i gajanke jesu bile žrtve holokausta, opakog Hitlerovog plana istrebljenja po čijem je naređenju general Rommel djelovao u Istri, baš ovdje u našoj Maloj Gajani i ostalim selima Filipanske kontrade. Naša prisutnost i sjećanje na njih je dio naše antifašističke tradicije koju moramo prenositi na najmlađe, jer kako bi reka pokojni Tone Ferlin, vrime će nas sve poijsti ali užance ne smimo zabiti prenositi našem pokoljenju.

Facebook Komentari