Na inicijativu Pučkog otvorenog učilišta „Vodnjan-Dignano“ jučer je na Narodnom trgu u Vodnjanu obilježen Dan ružičastih majica, kojim se na simboličan način želi skrenuti pažnja na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja. Manifestaciju su podržali Grad Vodnjan, OŠ Vodnjan te vrtići „Petar Pan“ i „Zvončica“ iz Vodnjana.

Za djecu iz škole je tako organizirana utrka duž Trgovačke ulice, dok su ih djeca iz vrtića dočekala i bodrila na Trgu. Prisutnima su se obratili ravnateljica POU, Jelena Kancijanić, gradonačelnik Edi Pastrovicchio te ravnateljica OŠ Vodnjan, Barbara Buršić-Križanac. Svi su oni djeci i prisutnima uputili važne poruke protiv nasilja, te ukazali kako je važno da jedni drugima budu podrška. Podrška koja, naravno, ne smije izostati ni u obitelji, vrtićima, školama i široj zajednici, odnosno društvu općenito.

Kako je kazala ravnateljica POU-a, Jelena Kancijanić, „ovaj običaj nastao je 2007. godine u Kanadi kada je dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu zbog čega je doživio izrugivanje i verbalno nasilje. Kolege iz njegovog razreda počeli su sljedećih dana dolaziti u školu identično obučeni kako bi mu iskazali potporu te ukazali na problem vršnjačkog nasilja“.

S godinama se manifestacija proširila, toliko da se danas Dan ružičastih majica obilježava u gotovo cijelom svijetu posljednjesrijedeu mjesecu veljači. Po prvi puta se ovaj važan događaj obilježio i u centru Vodnjana, a svi su sudionici u ružičastim majicama, ili pak ružičastim zastavicama ili mašnama, doprinijeli obilježavanju ovog važnog Dana i ukazivanju na problem vršnjačkog nasilja.

Gradonačelnik Edi Pastrovicchio je istaknuo kako zlostavljanje i nasilje nije igra i zabava i ona to ne smije biti. Danas u znak borbe protiv zlostavljanja nosimo ružičastu majicu kako bi pokazali da nas različitosti spajaju. Vi ste mladi ali isto tako moćni da uvijek možete pomoći svojim prijateljima i kolegama iz razreda tako da stanete uz njih i kažete Stop nasilju i da Nasilje ovdje prestaje. Kad imate probleme javite se svojim tetama u vrtiću, učiteljicama, pedagozima i ravnateljima jer oni su prvi koji će vam uvijek moći pomoći i naći rješenje za sve probleme koje vas tište.

Facebook Komentari