Kao što su Dalibor Paus i Anteo Milos najavili prije par dana Istarska županija će privremeno pokrivati troškove liječenja životno ugroženih pacijenata u Izoli. Svi građani Istre moraju imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu, bez obzira u kojem kantunu Istre živjeli, zaključak je njihovog istupa u javnosti.

Kako bi pomogli životno ugroženima i spasili živote sredinom 2019. osmišljen i kandidiran EU projekt Emergency EuroRegion kojim se pokrivao trošak transporta hitnih pacijenata u Izoli. Projekt je, nažalost, završen i opet smo na početku. Međutim, vremena i strpljenja više nema, zaključili su govornici.

Vlada ignorira potrebe sjeverne Istre

Problem zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadnog dijela Istre, organiziranjem mreže prekogranične zdravstvene zaštite u suradnji s Općom bolnicom Izola, što je uobičajena praksa u ostatku Europe, još uvijek nije riješen od strane Vlade RH i nadležnog Ministarstva zdravstva, unatoč brojnim obećanjima i premijera, i ministra zdravstva i ravnatelja HZZO-a.

Budući da se radi o pitanju o kojem ovise ljudski životi, Istarska županija je krenula rješavati problem samostalno pa je tako danas održan sastanak u Općoj bolnici u Izoli. Na sastanku je dogovoreno da će, do konačnog rješenja problema zbrinjavanja životno ugroženih pacijenta s ovog područja, Istarska županija preuzeti trošak plaćanja liječenja te ugrožene skupine pacijenata u Općoj bolnici Izola, a kako bi se osigurala pravovremena i dostupna zdravstvena zaštita na ovom dijelu Istre.

Istovremeno će se nastaviti razgovori s HZZO-om kako bi se uspostavio sustav u kojem svi pacijenti imaju jednaka prava na dostupnu zdravstvenu zaštitu. Sukladno već postojećim protokolima, uspostavljenim spomenutim projektom prekogranične suradnje, od 1. studenog 2021. godine na dalje, životno ugroženi pacijenti bit će zbrinuti u Izoli.

Facebook Komentari