Na 4. sjednica NO Kaštijuna većinom je glasova te jednim suzdržanim (Valerio Drandić) usvojen Zaključak o prihvaćanju Odluke o davanju suglasnosti na Cjenik usluge.

Nova cijena usluge zbrinjavanja i obrade miješanog komunalnog otpada po prijedlogu Kaštijuna d.o.o. je 762,00 kn/t za komunalna društva koja voze otpad direktno na Kaštijun i 812,00 kn za komunalna društva koja koriste usluge pretovarne stanice.

To je povećanje od 40% u odnosu na dosadašnju cijenu. Akumulirani gubitak društva od početka rada do zaključno sa krajem 2021.. godine iznosio je 24.664.336 kn. Prethodna uprava predvidjela je gubitak u 2021. godini od 8 miliona kuna a nova uprava uspjela je smanjiti taj gubitak na oko 1,5 milion kuna. U 2022. predvidjeli smo dobit od 1,5 miliona kuna.

Prijedlog predsjednice nadzornog odbora Koviljke Aškić i prijedlog uprave bio je da povećanje cijene bude za količine iznad vrijednosti koje su dobili izračunom temeljem broja stanovnika za pojedine gradove i općine uzimajući u obzir i udio u vraćanju kredita društva. Na koordinaciji načelnika, gradonačelnika i direktora komunalnih društava taj prijedlog nije prihvaćen s argumentima da solidarno trebamo svi snositi teret turizma jer od njega cijela županija, a time i svi stanovnici Istre, imaju koristi. Po predloženom modelu, manju cijenu (dosadašnju cijenu) plaćali bi Pazin, Buzet, Vodnjan i većim dijelom godine Labin.

NO i Uprava pristali su na model obračuna cijena koji je predložila većina načelnika i gradonačelnika Istre.

Civilni nadzor

Skupština društva održala se nakon sjednice NO i na skupštini je donesena Odluka o davanju suglasnosti na Cjenik kao i Odluka o osnivanju radne grupe za civilni nadzor trgovačkog društva Kaštijun d.o.o.

Uz navedenu Odluku dana je suglasnost Skupštine na Pravilnik o radu Radne grupe za civilni nadzor trgovačkog društva Kaštijun d.o.o. Temeljem navedenog Pravilnika, Radna grupa imati će 5 članova: dva predstavnika Općine Medulin, dva predstavnika Udruge Zelena Istra i jedan predstavnik inicijative „Čist zrak duga ljubav“.

Kako prošlogodišnje kalkulacije nisu uključivale poskupljenje energenata bila je nužna korekcija planiranog navodi Aškić. Bez novih cijena Kaštijun bi ubuduće samo povećavao gubitak, a plan je pozitivno poslovanje u ovoj godini i smanjenje ukupnog, akumuliranog gubitka kao i prestanak širenja neugodnih mirisa. 

Po dosadašnjem ugovoru, bez pristanka na ovakav prijedlog cjenika, primjena novog cjenika mogla bi se odužiti do 1. listopada, a na ovaj način, postignut je dogovor da se novi cjenik primjenjuje već od 1. srpnja ove godine. Ovakvom prijedlogu cjenika usprotivili su se Pazin i Buzet.

Zbrinjavanje ljetnih viškova

Kako bismo postigli cilj da motiviramo komunalna društva na bolji rad, odnosno, na smanjenje količina otpada koje dovoze na Kaštijun, u novom prijedlogu Ugovora dodali smo odredbu kojom će financijski penalizirati ona komunalna društva koja će dovoziti otpad u kojem ima više od 30% biootpada ili u kojem se nalaze druge vrste otpada koje obradom mogu prouzročiti štetu u postrojenju, poručuju iz Kaštijuna.

Ovim povećanjem cijena Kaštijun će stabilizirati svoje poslovanje, osigurati sredstva za daljnje ulaganje u postrojenja za obradu otpada, u opremu koja će mu omogućiti manje troškove poslovanja (solarni kolektori, proizvodnja el. Energije iz bioplina i sl) i zbrinjavanje viškova otpada izvan Kaštijuna, a što će za posljedicu imati prestanak širenja neugodnih mirisa u ljetnim mjesecima.

U prethodnom razdoblju proveli smo istraživanje tržišta vezano za zbrinjavanje ljetnih viškova otpada kako bismo procijenili trošak navedenih aktivnosti i kako bismo saznali postoje li u RH i izvan RH zainteresirane tvrtke za taj posao. Interesa ima i u narednim danima otvoriti ćemo međunarodni natječaj za zbrinjavanje tog otpada, najavljuju.

Facebook Komentari