Uvodni događaj na 3. The Coklje festu bio je predstavljanje romana „Otisci potkova“, barbanskog/istarskog autora Branka Blažine. Festival je održan ovog vikenda u Otočcu. Riječ je o manifestaciji koja polazeći od coklje, tradicionalne ličke seoske pletene obuće, potiče kreativnost i poduzetništvo. Vrijedne ruke Ličanki splele su i izložile mnoštvo predmeta na zadovoljstvo brojnih posjetitelja, koji su u njima potražili vezu s prošlošću.

Posebno je za publiku bila intrigantna tema oživljavanja Trke na prstenac, koja se u Barbanu održavala krajem 17. stoljeća, i obnovljena 1976. godine. Zanimalo ih je kako je, poslije tri stoljeća, sačuvana priča o Trci na prstenac. Barban je imao sreću, naglasio je Blažina, jer su zapisnici o prvim trkama sačuvani u povijesnim arhivima, i njihovim ponovnim objavljivanjem, naišli su na plodno tlo.

Ove se godine 46. izdanje Trke održava 22. kolovoza. Za ovogodišnje natjecanje prijavilo dvadeset i dvoje natjecatelja, među kojima će, kroz kvalifikacije, ulaz u završnicu tražiti njih šesnaest.

Facebook Komentari