Palud – destinacija održivog razvoja.

Već sedmu godinu međunarodna zaklada Global Green Destination (GGD) okuplja održive zelene destinacije svjetske i prikuplja priče o održivom turizmu i njihovim dobrim praksama, koje služe kao inspirativni primjeri drugima, od turističkih djelatnika do putnika.

Među ovogodišnjim destinacijama našla se i Istra, koja je uvrštena u Najbolje svjetske destinacije s pričom dobre prakse o održivosti za 2021. godinu – Top 100 Destination Sustainability Stories 2021.

Priča dobre prakse

Naime, Istarska županija je u svibnju prijavila Istru na navedeni natječaj i tom je prilikom zadovoljila 15 temeljnih kriterija prema standardima za zelene destinacije.

Koordinator održive destinacije; popis destinacijske imovine; politike i strategije za upravljanje destinacijom; utjecaj turizma na prirodu; pejzaž i okoliš; smanjenje krutog otpada; smanjenje emisija uzrokovanih putovanjem i prijevozom.

Smanjenje potrošnje energije; materijalna kulturna baština; nematerijalna kulturna baština; uključivanje društva u planiranje; podrška lokalnim poduzetnicima; promocija lokalnih proizvoda i usluga; zdravlje i sigurnost; te promocija održivosti među poduzećima.

Nakon toga, u suradnji s Javnom ustanovom Natura Histrica dostavljena je priča dobre prakse s kojom smo izabrani u Top 100 Destination Sustainability Stories za 2021. godinu:

Palud – Zaštita biološke raznolikosti u manjim močvarnim područjima

Palud je jedini ornitološki rezervat u Istarskoj županiji, na području grada Rovinja. Radi se o plitkom močvarnom području, smještenom u neposrednoj blizini mora s kojim je povezano kanalom, što omogućuje slanoj vodi da prodre u plitki sustav čineći ga bočatim.

Navedeno Palud čini obalnom lagunom s vrlo specifičnim tipom staništa koje je ugroženo duž jadranske obale, prvenstveno zbog čovjekova djelovanja. Iako pokriva samo oko 220 hektara, sa samo 18 hektara močvarnih staništa.

Palud je važno uzgojno mjesto za neke ugrožene vrste ptica i odmorište za brojne ptice selice u proljeće i jesen. Ukupno je zabilježeno oko 240 vrsta ptica.

Time je Istra, kao destinacija dobila novi certifikat Top 100 Destination Sustainability Stories 2021, čime postaje još prepoznatljivija i vidljivija kao destinacija koja brine o održivom razvoju.

Facebook Komentari