Povodom 201. obljetnice rođenja Pietra Ciscuttija u subotu, 18. veljače u 11:55 (5 do 12) na križanju Ciscuttijeve i Flanatičke ulice, održat će se kratka proslava u ime umjetnosti i kulture. Uz nastup studenata Muzičke akademije u Puli koji će otpjevati arije iz opera Figarov pir, Orfej i Euridika, proslavi će se pridružiti pulski glumci Petra B. Blašković i Luka Mihovilović koji će u kratkim intermezzima između arija približiti značaj Pietra Ciscuttija i njegove ostavštine, odnosu prema kazalištu nekad i danas i što se može učiniti da taj odnos bude još kvalitetniji.

Ciscutti se rodio 18. veljače 1822. u Maniagiu kraj Udina te je sa 25 godina došao u Pulu, gdje je privatnim ulaganjima značajno i kontinuirano tijekom života poboljšavao kvalitetu života svog grada i sugrađana.

Pored naziva ulice u centru grada i od nedavno kazališne dvorane Istarskog narodnog kazališta, o tom velikom dobrotvoru i meceni se gotovo ništa ne zna.

Osim toga što je gradio ceste, ulagao u komunalnu infrastrukturu, sagradio kvart Portarata, Danteov trg, Kandlerov ulicu kao i mnoga druga nezapisana zdanja, sagradio je i dva kazališta. Teatro Nuovo, sagrađeno 1854. na Danteovom trgu koje je nekoliko godina kasnije postalo premalo za grad koji je sve više rastao, a građani imali sve veću potrebu za kulturnim uzdizanjem. Zbog toga, 1879. postavlja se kamen temeljac Politeami Ciscutti, velikom kazališnom zdanju kojeg danas zovemo Istarsko narodno kazalište.

Umro je 1890. godine nako čega se grad koji je strasno kultivirao prema njemu doista ignorantski ponio. Njegovu grobnicu na gradskom groblju, 1974. godine kupila je druga obitelj čime se izgubio jedini preostali spomen na vječno počivalište ovog velikog dobrotvora i filantropa.

Zato ZVONO za Ciscuttija znači BUĐENJE, ZVONO protiv zaborava, ZVONO za podršku onome što se zbiva danas i što će ostati sutra. Zato je ZVONO ZA CISCUTTIJA, ZVONO ZA KAZALIŠTE S POGLEDOM U BUDUĆNOST.

Dođite u subotu u 5 do 12 u Ciscuttijevoj ulici, a navečer u 19:30 u INK na nastavak obilježavanje rođendana Pietra Ciscuttija uz predstavu “FRANCAMENTE” autorice Petre B. Blašković.

 

Facebook Komentari