Nakon što je pulski Možemo nelužbeno krenuo sa kampanjom pozivanja ljudi da izađu na referendum kojim bi se ograničila gradnja na području pulskog Lungo marea, oglasili su se predstavnici kompanije koja na tom području unutar starog kamenoloma namjerava izgraditi hotel sa pet zvezdica. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

Od preuzimanja tvrtki u Puli krenuli smo razvijati projekte od kojih je svaki imao svoju dinamiku. Vjerujem da ste upoznati da smo 2018., na prostoru bivšeg kamenoloma na Stoji, otvorili shopping centar Max City koji smo realizirali u skladu sa svim zakonima RH, svim pravilima Grada Pule, u najavljenim rokovima i na zadovoljstvo brojnih građana i turista iz cijele Istre koji ga svakodnevno posjećuju.

Zbog koncepta projekta i nižih cijena gradnje želja nam je bila zajedno s gradnjom hotela paralelno ugovarati i razvijati drugi projekt na Max Stoji, koji je uz poslovni i stambeni dio uključivao gradnju projekta „Filmski grad“, koji je podrazumijevao gradnju deset filmskih studija, kao i pratećih objekata. Ideja je bila da se projektom filmskog grada, koji bi se oslanjao na bogatu ponudu vanjskih lokacija širom Istre i Primorja, otvori mogućnost za razvoj kreativne filmske industrije u Puli i Istri, koja bi bila komplementarna turističkoj. Vjerovali smo da bi se otvorio prostor za studij filma na Sveučilištu, produljenu sezonu i dosta radnih mjesta u prilično specijaliziranoj i zahtjevnoj industriji, za koju Pula, zahvaljujući i Pula Film Festivalu ima i posebne predispozicije. I to sve na području, ponavljam, bivšeg kamenoloma – dakle eksploatacijom devastiranog područja bez nove namjene.

Nažalost, dinamika izmjena UPU Max Stoja, a prvenstveno odluke tadašnje predsjednice GV Dušice Radojčić da zavlači i u konačnici skine s dnevnog reda odluke oko izmjena UPU-a te potrebne odluke vlasnika velikog dijela zemljišta (Republika Hrvatska i Grad Pula) o samom projektu, dovele su do toga da je investitor odustao od projekta „Filmskog grada“, koji će biti realiziran u drugoj državi.

Predali smo novi prijedlog izmjena UPU Max Stoja, kojim bi nam se omogućilo da samostalno realiziramo dio projekta koji se nalazi na našem zemljištu, dok se prostor javnog zemljišta na kojem smo htjeli investirati u „Filmski grad“ oslobodio za bilo kakav projekt za koji javni vlasnici smatraju da je od interesa Puležana u ovom trenutku. No, razvoj takvih opcija, nažalost nije bio prioritet tadašnje predsjednice GV Dušice Radojčić, koliko opstrukcija bilo kakvih naših daljnjih investicija u Puli do te mjere da misli da je 2022. godine, u demokratskoj zemlji, potpuno normalno iznositi prijedloge o nacionalizaciji i drugom upravitelju našim privatnim zemljištem, dok istovremeno nema viziju, ideju i model financiranja kojim bi u funkciju stavila 48.000 m2 javne površine koja bi se predloženim izmjenama otvorila na Stoji.

Naš prijedlog je u okviru postojećeg GUP-a i njime propisanih pravila, s dovoljno preostalog prostora, da se rade bilo kakvi javni ili drugi sadržaji potrebni Puli. Ponavljam do našeg dolaska i izgradnje centra Max City tu je bio zapušteni kamenolom bez ikakve namjene, a svi građani koji žive na tom području znaju koji su pozitivni efekti dogodili realizacijom centra.

Nažalost, vijećnici Dušici Radojčić nije bitno što se radi, očito joj je bitno tko radi, a iz nepoznatih razloga joj naše investicije ne odgovaraju ma gdje bile i koliko dobra nosile Puli.

foto: https://www.primum-ing.hr/projekti/info/max-stoja

Facebook Komentari