Rovinjska policija u utorak će kontrolirati koriste li vozači i putnici sigurnosni pojas tijekom vožnje te nepropisnu uporabu mobitela za vrijeme vožnje

Kako bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje svih sudionika u prometu, Policijska postaja Rovinj-Rovigno će u utorak, 15. ožujka od 8 do 14 sati, na području Rovinja, Žminja, Kanfanara i Bala provesti prometnu akciju ”Kontrola nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela”.
 
Uz brzinu i alkohol, nepropisna uporaba mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama. U 2021. godini djelatnici PP Rovinj-Rovigno utvrdili su ukupno 1.489 prekršaja, od kojih:

  • 783 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, što je za 8% više u odnosu na 2020. godinu
  • 706 prekršaja nezakonite uporabe mobitela za vrijeme vožnje, što je za 3% više u odnosu na 2020. godinu.

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.  Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.

Posljednjih nekoliko godina među vozačima raste i negativni trend nezakonite uporabe mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, a koji je jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu s obzirom da vozačima odvraća pozornost s ceste te ih ometa, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija.
 
Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.   

Facebook Komentari