Pilot projekt porečkog javnog prijevoza u funkciji je posljednjih mjesec dana, a pojava električnog mini-busa na ulicama grada odmah je zainteresirala javnost. Od prve vožnje, 17. prosinca 2021. do danas, mini-autobus prometuje dnevno na dvije rute: Poreč-Nova Vas-Poreč i Poreč-Červar Porat-Poreč), s ukupno 15 polazaka kroz tjedan, te 12 kroz vikend po zimskom voznom redu, pokrivajući sjeverni dio grada.

Kako bi se usluga javnog prijevoza dodatno približila građanima, prvih su tjedan dana vožnje bile besplatne za sve korisnike, dok je danas cijena dnevne karte vrlo povoljnih 10 kuna, a mjesečne 100 kuna, s neograničenim brojem vožnji.

Kako napominju iz gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta, porečki električni mini-bus posebno je popularan na relaciji Nova Vas-Poreč, a kako je vozilo niskopodne izvedbe, te potpuno prilagođeno osobama s invaliditetom, veliki broj putnika čine stanovnici treće životne dobi kojima ovo vozilo predstavlja možda čak i jedini način da samostalno iz prigradskih naselja dođu do grada i vrate se doma, što pokazuje usmjerenost prema najpotrebitijima i njihovu socijalnu uključenost, te povećanje kvalitete života, a što onda ovom projektu daje puno širi kontekst.

Grad Poreč-Parenzo će prikupljanjem podataka o korištenju javnog prijevoza napraviti analizu kako i na koji način postaviti održive i kvalitetne temelje daljnjem, budućem razvoju koncepta uspostave usluge ”zelenog” javnog gradskog prijevoza na području Poreča, na zadovoljstvo građana koji žive u drugim dijelovima grada. Kako napominju iz Parentiuma d.o.o, održivost i širenje usluge ovisi o intenzitetu korištenja iste, odnosno što više ljudi bude koristilo uslugu i što potrebe budu veće, to je veća šansa da se prije dogodi širenje usluge javnog prijevoza.

Facebook Komentari