I ove godine, ususret blagdanima, Grad Poreč-Parenzo krenuo je s isplatama sredstava planiranih za sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja (DZO) umirovljenicima Poreča, aktivnost koja se vrlo uspješno provodi već nekoliko godina. Pravo na ovu pomoć dosad je iskoristilo 2.408 porečkih umirovljenika, za što će Grad izdvojiti nešto više od 1.000.000 ,00 kuna.
Riječ je o pomoći građanima koja obuhvaća najveći broj korisnika, a Grad Poreč-Parenzo sufinancira DZO sufinanciranjem premije s iznosom od najviše 35 kuna mjesečno, odnosno najviše s iznosom do 420 kuna. Pravo na pedesetpostotno sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja ostvaruju umirovljenici koji imaju hrvatsko državljanstvo, prebivalište na području Grada Poreča-Parenzo i sklopljenu ili obnovljenu policu DZO za 2019. godinu.
Pravo ne ostvaruju umirovljenici koji osim mirovine ostvaruju i prihode od redovnog radnog odnosa, kao i umirovljenici koji ostvaruju pravo na plaćanje premije DZO na teret državnog proračuna. Osnova za sufinanciranje je sklopljena ili obnovljena polica DZO. Iznos s kojim Grad Poreč-Parenzo sufinancira DZO isplaćuje se, u pravilu, umirovljeniku na njegov tekući račun, ali se može isplatiti i njegovom punomoćniku, ako je tako određeno u punomoći ili skrbniku ukoliko je rješenjem Centra za socijalnu skrb Poreč ili odobrenjem Centra tako određeno.
Poziv za dostavu zahtjeva i potrebne dokumentacije bio je otvoren od početka listopada do 6. prosinca ove godine, ali se zahtjevi primaju do kraja prosinca 2019. godine. Grad Poreč-Parenzo je i Proračunom za 2020. godinu planirao sredstva za sufinanciranje DZO u istom iznosu kao i u 2019. godini.
Sufinanciranje DZO umirovljenicima jedna je od brojnih aktivnosti koje Grad Poreč-Parenzo provodi za svoje sugrađane treće životne dobi, kao socijalno osjetljiva sredina, koja brine o svim dobnim skupinama. Ostale pomoći umirovljenicima su mjesečni dodatak na mirovinu umirovljenicima s najnižim prihodima, sufinanciranje komunalne naknade, sufinanciranje smještaja stalnog i poludnevnog boravka u Domu za starije i nemoćne osobe Poreč, sufinanciranje ostalih programa u Domu za starije i nemoćne Poreč poput medicinske rekreacije i posudbe medicinskih pomagala, hospicija (skrbi u kući), te sufinanciranje rada udruga umirovljenika.

Facebook Komentari