Rekonstrukcija pulskog Malog rimskog kazališta odvija se već dulje od pola godine, a trebala bi biti završena tijekom ljeta. Riječ je o jedinstvenom pothvatu na domaćoj kulturnoj baštini; to jedini antički teatar u Hrvatskoj, a njegovo vraćanje izvornoj namjeni stajat će preko 20 milijuna kuna.

Uz postojeće antičke ostatke, djelomično će se rekonstruirati originalne dimenzije građevine, koje su bile znatno veće od današnjih. To je moguće učiniti u dva segmenta polukružnog gledališta, dok su na preostalom prostoru od antike naovamo niknule nove građevine: Sveučilišna biblioteka i Kaštel.

Segmenti punih dimenzija tribina napravljeni su od željezne konstrukcije; postavljanje je južne strane pri kraju, a potom slijedi sjeverna. U konačnici će Malo rimsko kazalište moći primiti između 1200 i 1500 gledatelja, što je po prilici polovica izvornog kapaciteta.

Niži dio gledališta, koji je djelomično sačuvao originalni nagib terena ali je nestao kamen od kojih su bile izgrađene stube, nadoknađen je stubama od bijelog betona. Njihova površina trenutno se pod zaštitnom oplatom, kako se ne bi oštetile tijekom izvođenja drugih radova.

Iznimno je važno da je cijeli zahvat reverzibilan: sve izvedeno moguće je ukloniti, i lokaciju vratiti u prvobitno stanje.

Prije rekonstrukcije i istodobno s njom obavlja se i konzervacija i restauracija ne samo Malog rimskog kazališta, već i drugih nalaza koji su otkriveni tijekom njegovog iskopavanja.

Jedan od detalja koji svjedoči o složenosti projekta je da je sama lokacija, u starogradskoj jezgri, zbog uskih ulica jedva pristupačna mehanizaciji neophodnoj za izvođenje radova.

Uz Arenu, Malo rimsko kazalište bit će najreprezentativniji pulski auditorij. U njemu će se održavati koncerti, kazališne predstave, projekcije na preko 330 četvornih metara velikom ekranu postavljenom na stražnjoj strani muzejske zgrade.

U planu je u njega vratiti i duh izvornog vremena: Arheološki muzej Istre planira osnovati međunarodni festival antičke drame, te tako Puli osigurati još jedan jedinstven kulturni događaj po kojem će biti prepoznata na karti relevantnih kulturnih destinacija.

Arheološki muzej Istre

Facebook Komentari