Grad Pula u partnerstvu a Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije od rujna 2020. do ožujka 2022. godine provodi projekt „Đir po Puli“ koji ima za cilj promicanje zdravih navika i zdravlja djece predškolske i školske dobi.

„Kardiovaskularne bolesti i dalje su vodeći uzrok smrtnosti i invalidnosti širom svijeta. Kontrolom ključnih rizičnih čimbenika poput pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti, kontrole krvnoga tlaka mogu se smanjiti rizici za pojavu ovih bolesti. Stoga je i osnovni cilj projekta uvesti novi sustav planiranja jelovnika i pripreme obroka s uravnoteženom količinom kuhinjske soli za djecu koja jedu školske obroke u predškolskim i školskim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Pule, a isto tako i razvoj zdravih navika stanovništva za jednostavne fizičke aktivnosti poput treninga hodanja“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Prve provedene aktivnosti bile su 8 različitih online predavanja za više od 700 aktivnih korisnika webinara o temama pravilne prehrane za roditelje predškolske i školske djece. Također održano je 9 različitih online predavanja za kuhinjsko i zdravstveno osoblje vrtića i osnovnih škola Grada Pule koje je pratilo prosječno 20 korisnika po webinaru. Održane su i 3 različite praktične radionice za kuhinjsko osoblje vrtića i osnovnih škola Grada Pule u pokaznoj kuhinji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koje je vodio chef David Skoko, a na svakoj radionici bilo je oko 10 polaznika.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov dodala je kako su se projektom promicale zdrave navike kod djece, unaprijedilo znanje i povećalo svijest svih uključenih u kreiranje jelovnika namijenjenih djeci o važnosti uravnoteženog unosa soli.

„Projekt se održava do 9. ožujka 2022. godine, ali mi se nadamo da će se usvojene zdrave životne navike u našoj zajednici nastaviti i dalje. Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije hvalevrijedan partner i nadamo se da ćemo i ubuduće imati sličnih zajedničkih projekata koji će donijeti dobrobit našim građanima.

„Iskazujemo zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom EU projektu kao partneri Gradu Puli kojeg uspješno privodimo kraju. Cilj ovog projekta je bio promocija pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti. U sklopu projekta Nastavni zavod je provodio aktivnosti vezane uz pravilnu prehranu, koje su nastavak dugogodišnjih napora koje zajedno s Gradom Pulom ulažemo u promociju zdravlja i posebno pravilnu prehranu od najranije dobi“, naglasila je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Danijela Lazarić Zec.

„Cilj održavanja praktičnih radionica bio je educirati polaznike za smanjeno korištenje soli i pravilnu pripremu hrane. Na kraju je pripremljena brošura Priručnik o važnosti soli i njenoj umjerenoj konzumaciji s receptima za izradu obroka s uravnoteženim udjelom soli. Ujedno, zahvaljujemo Gradu Puli i svim suradnicima na projektu s nadom u buduću suradnju na sličnim projektima, a posebno zahvaljujemo našim korisnicima uz želju da naučeno primijene u praksi – u svakodnevnom životu i radu“, poručila je Lazarić Zec.

U sklopu projekta članovi Udruge kineziologa Pula pregledali su i označili 12 pješačkih staza na različitim lokacijama u Puli. Staze su prigodno imenovane po nazivima dijelova grada te po tri tisućljetnom amfiteatru. Svaka staza opremljena je QR codom i legendom koja, na brz, jednostavan i lako razumljiv način, prikazuje dužinu staze, težinu, vrijeme hodanja i početak.

„Proveli smo 24 treninga tijekom 2021. godine i uključili preko 600 osoba. Treninge su provodili kineziolozi Jasna Vekić, Milovan Lazendić, Pavlina Miljković i ja. Udruga kineziologa Pule rado će se odazvati i ubuduće projektima koji uključuju tjelesnu kulturu, rekreaciju i vježbanje“, rekla je predsjednica Udruge kineziologa Pule Višnja Popović.

U sklopu Đira po Puli napravljen je i promotivni film o cjelokupnom projektu kao i dva videa o pravilnoj prehrani i hodanju koji će biti dostupni na Facebook stranici i YouTube kanalu Grada Pule te na web stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ.

Projektni prijedlog kandidiran je na natječaj Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I“ koje je Gradu Puli odobrilo cjelokupan traženi iznos od 498.485,70 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Facebook Komentari