Danas je na pulskoj tržnici u Puli obilježen Dan u plavom gdje su predstavnici Lige protiv raka Pula zajedno sa učenicima Medicinske škole, djelatnicima Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo te Istarskih domova zdravlja – ispostava Pula, učenicima osnovne škole Kaštanjer, te studentima diplomskog studija sestrinstva pri Medicinskom fakultetu iz Pule upoznali građane sa bolesti raka debelog crijeva i potrebi da se ta bolest otkrije na vrijeme.

Keti Glavaš, bacc.med.tech., Boris Kopić, bacc. med. techn.

Obzirom da godišnje u Hrvatskoj oko 1900 muškaraca te 1200 žena otkrije simptome raka debelog crijeva stoga ovu akciju smatramo vrlo bitno kako bi educirali građane o važnosti redovnih odlazaka na preventivne preglede, pojasnili su organizatori.

 

izv. prof. dr. sc. Željko Jovanović. dr. med., mr. oec.

Hrvatski sabor na sjednici 11. veljače 2022. donio je odluku o proglašenju mjeseca ožujka „Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva“ u Republici Hrvatskoj. Inače, diljem Europe ovaj mjesec se obilježava od 2008.g., u Istarskoj županiji od 2013.g., a u svijetu od 2015.g.

 Učenici Osnovne škole Kaštanjer marljivo su izrađivali cvijetove u plavoj boji dok su učenici i studenti medicine mjerili građanima šećer u krvi te tlak.

Facebook Komentari