U srijedu  09. i  četvrtak 10. veljače u 20.00 sati na rasporedu programa INK bit će reprize predstave ŠTUORICE OD POLNOĆI,  nastale prema knjizi “Libar od polnoći” Milice KRANJČIĆ.

AUTOR, REDATELJ I PRIPOVJEDAČ: Aleksandar BANČIĆ

Poznato je da je naša regija bogata predajom koja se stoljećima usmeno prenosi s koljena na koljeno. Zahvaljujući predanim zapisivačima, veliki je dio tog opusa istarske usmene književnosti došao i do nas. U isto vrijeme žalosti činjenica da mladi danas nemaju mogućnost doživjeti te priče na način na koji se to nekada činilo – kroz usmeno pripovijedanje.

Oni to uglavnom čitaju ili pak gledaju u obliku lutkarskih ili dramskih igrokaza. Ideja mi je ovom predstavom ispuniti tu prazninu. Srž materijala kojim se koristim jesu pričice koje je moj pradjed Anton (Tuone) Bančić iz Dolenjih Krničari pokraj Žminja pričao maloj Milici Kranjčić.

Gđa Milica je danas učiteljica u mirovini i jedna je od onih neumornih sakupljača narodne predaje Istre (konkretnije Žminjštine), a taj je materijal izdala u knjizi “Libar od polnoći” uz pomoć Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj. Osim pradjedovih “štuorica” u predstavi semogu čuti i one iz Peroja (Branimir Vučelić), Žejana (Vilim Sanković) i Ripende (Roberta Razzi).

Facebook Komentari