Treće pulsko izdanje kulturne manifestacije Reli po galerijama održat će se u subotu 6. studenog 2021. godine u dvanaest galerija koje će posjetiteljima otvoriti svoja vrata od 17 do 22 sata i ponuditi im jedinstveno interaktivno umjetničko iskustvo. Reli po galerijama se održava u okviru manifestacije Dođi u grad! – Vieni in città koja oživljava jesen u centru Pule i posjetiteljima predstavlja brojne zanimljive programe.

Reli po galerijama je prvo događanje u Hrvatskoj koje okuplja i mapira galerije u više gradova kako bi se promovirao rad galerijskih prostora i umjetnika koji u njima izlažu. Ono što je zanimljivo kod ove manifestacije je inovativan pristup obilaženju galerija, posjetitelji u galerijama skupljaju naljepnice koje lijepe na mapu i na taj način označavaju one koje su već posjetili, a posjetitelji koji obiđu sve galerije dobivaju simboličnu Povelju za spas kulture.

Manifestacija se otvara u Hrvatskom društvu interdisciplinarnih umjetnika u 17 sati gdje posjetitelji mogu preuzeti svoje mape i nastaviti obilazak galerija i prikupljanje naljepnica. Posjetitelji će u jednoj večeri imati priliku vidjeti više izložbi nego bilo koji drugi dan u godini, a oni koji obiđu sve galerije, na završnoj lokaciji u Gradskoj galeriji mogu preuzeti svoju Povelju za spas kulture koju će im tehnikom plošnog tiska izraditi mladi pulski umjetnik Raoul Marini.

Program u galerijama

U Reli po galerijama ove su se godine uključile četiri pulske galerije koje do sada nisu sudjelovale u manifestaciji; Galerijia Društva arhitekata Istre (DAI – SAI), Srpski kulturni centar, Galerija Kino Valli te novootvorena Galerija Hermana.

Na prvoj lokaciji, u Hrvatskom udruženju interdisciplinarnih umjetnika, moći će se razgledati izložba Mashinarije umjetnika Vibora Juhasa te nastaviti obilazak pulskim galerijama do završne lokacije. Mashinarije su crteži nastali u pauzama, čekanjima, veseljima, tugama, putovanjima, čekaonicama, bdijenjima i u polu snu jer Vibor uglavnom crta.

U Udruzi cerebralne paralize istarske županije u 18 sati će članovi udruge tradicionalno predstaviti kalendar koji svake godine izrađuju. Ovogodišnji kalendar je posvećen endemskim biljkama i rijetkim životinjama južne Istre, a 13 kolažiranih radova korisnika, predstavljenih u kalendaru, dio su izložbe Ližnjan u srcu koja će u prostoru udruge biti postavljena za vrijeme trajanja Relija po galerijama.

Srpski kulturni centar u okviru manifestacije Reli po galerijama u 19 sati posebno za tu prigodu priprema otvorenje izložbe beogradskog akademskog slikara Miodraga Elezovića “Glave sa kamene pustinje” na kojoj će biti izloženi crteži u kombiniranoj tehnici. Njegovo slikarstvo se zasniva na figuraciji i na veoma zanimljiv način neobičnim linearnim formama oslikava oblike, prostore i površine.

Nothing to say je samostalna izložba crnogorskog akademskog slikara Zorana Petrušića postavljena u Galeriji Cvajner u sklopu PUF Festivala. Hiperrealizam, vješta znakovitost i bitnost najizraženije su stilske karakteristike izloženih djela – petnaest crteža tušem u boji i jedno ulje na platnu.

U Galeriji Amfiteatar bit će postavljena izložba Hram Rome i Augusta – geodetski i matematički pristup. Izložba je rezultat edukativnog projekta u kojemu su sudjelovali Arheološki Muzej Istre i Tehnička Škola Pula. Sudionici projekta proučili su proporcije arhitektonskih elemenata Augustova hrama slijedom teoretskih pravila zapisanih u Vitruvijevu djelu „Deset knjiga o arhitekturi“, pokušavajući utvrditi jesu li antički graditelji toga hrama slijedili neke od navedenih propisa.

U Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca moći će se pogledati izložba-atelje “Mozaik, grafika, riječi, tvari” koju organizira Generalni konzulat u suradnji s Pulskom Zajednicom Talijana, DV-SI „Rin Tin Tin“, Arheološkim Muzejom Istre i Zakladom Reggio Children. Izložbom se želi osvijestiti hrvatsku javnost o pedagoškoj i obrazovnoj izvrsnosti stečenoj u vrtićima Reggio Emilije, a izložbu čine radovi i procesi učenja djece posvećeni temi grafike i pripovijedanja.

U Galeriji Kino Valli posjetitelji će imati priliku vidjeti Izložbu Asiplanchaba: At the Forefront of Barcelona’s Female Skate Scene, koja je postavljena u sklopu Vladimir skate film festivala u organizaciji Skateboard kluba August Šenoa.

Studenti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani tijekom studijske godine 2018./2019. otkrivali su Pulu, njene povijesne slojeve, tajne, zaboravljene prostore, tradicije i znanja te izradili prijedloge za njen razvoj. Svoju viziju Pule izložili su na izložbi studentskih radova seminara prof. Maruše Zorec “Prijelazi/Prehajanja” u Galeriji DAI – SAI u sklopu Dana arhitekture u Istri 2021. godine koju posjetitelji mogu pogledati za vrijeme trajanja Relija po galerijama.

U novootvorenoj Galeriji Hermana moći će se pogledati Izbor radova iz stalnog postava galerije.

Galerija Makina, najpoznatije mjesto fotografije u gradu Puli, predstavit će za Reli po galerijama fotografsku izložbu najnovijih radova umjetnika Dejana Štifanić pod nazivom Slide operator. Radovi su to koji pričaju lirske i epske priče, one svijetle i tamne.

U Galeriji C8 posjetitelji mogu pogledati izložbu “Pogrebni obredi i običaji staroga Rima” čije su autorice muzejska savjetnica dr. sc. Kornelija A. Giunio i viša kustosica Timka Alihodžić.
Gradska Galerija je završna lokacija ovogodišnjeg Relija po galerijama gdje će posjetitelji koji obiđu sve galerije preuzeti svoju Povelju za spas kulture, koju će im tehnikom plošnog tiska izraditi mladi pulski umjetnik Raoul Marini. U galeriji je postavljena samostalna izložba istarske umjetnice Tee Bičić.

no images were found

Facebook Komentari