Ravnateljica medulinske Osnovne škole Dr. Mate Demarin Emanuela Pinzan Chiavalon na svojoj je fejs stranici pojasnila tijek događaja vršnjačkog nasilja koje se dogodilo na igralištu škole prošlog tjedna.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

Kako javnost nebi bila dovedena u zabludu, dužna sam ovim putem navesti sve činjenice i postupke koji su uslijedili nakon događaja i koje smo kao odgojno-obrazovna ustanova poduzeli:

Srijeda odmah nakon događaja koji se dogodio u 10:35

1.u 10:37, u roku od manje od dvije minute od početka samog događaja, pružili smo pomoć dijetetu. U razgovoru s njim utvrili smo da je dobro i da može nastaviti s nastavom.

2. stručna služba škole i ja odmah smo pozvali u zbornicu svu djecu koja su sudjelovala u događaj, te ih umirili i s njima obavili razgovor s ciljem ukazivanja na neprimjereno ponašanje, te s ciljem pomirenja. Djeca su tom prilikom shvatila težinu njihovih djela, te su se odmah izgrlili, pomirili i svi zajedno plakali, kako napadnut dječak tako i ostala djeca. Nakon razgovora, sva djeca su otišla dalje na nastavu.

3.Tijekom toga jutra, u školi smo provodili aktivnost Školskog preventivnog programa, te je u školi bila prisutna službenica policijske uprave iz Odjela za prevenciju i držala predavanja.Ista je, u 10:50, odmah nakon događaja imala saznanja , te je sa stručne strane razgovarala s učenicima razreda u kojem je provodila aktivnosti kako bi im dočarala težinu i poslijedice svega što se dogodilo.

4.Odmah nakon događaja obavijestili smo sve roditelje djece koja su sudjelovala u događaju.

5. Napravili smo plan djelovanja, a sve sukaldno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima

Četvrtak

1. u 10:35 sazvali smo izvanrednu sjednicu Vijeća učenika uz prisustvo policijske službenice iz Odjela za prevenciju. Razgovarali smo s predstavnicima učenika, te im ponovno ukazali na težinu i poslijedice ovakvih događaja.

2. u 12:00 održan je sastanak stručne službe, mene i roditelja učenika koji su sudjelovali u događaju. Na sastanku smo obavijestili roditelje o poduzetim aktivnostima, te ih upoznali da će o svemu biti službeno obaviještene nadležne institucije, a sve sukladno Protokolu.

3. Nastavili smo izradom plana aktivnosti koje slijede u narednim periodu.Tijekom dana učitelji su o događaju razgovaralli s učenicima cijele škole.

Petak

1.U 8 sati-razgovor stručne službe s roditeljima napadnutog dječaka kako je prethodno dogovoreno. Naime, čekali smo povratak njihove razrednice koja se vraćala s bolovanja, a koja najbolje pozna dijete i obitelj. Roditelji su iskazali veliku zahvalnost za sve ono što smo poduzeli, koliko smo im pomogli, te kako smo primili njihovu djecu u školu.

2. U ranim jutarnjim satima razgovarala s zamjenikom načelnika Općine Medulin, te ga upoznala s događajem i poduzetim aktivnostima i budućim planom aktivnosti. U popodnevnim satima na pismeni upit Načelnika općine ponovno smo izvjestili pisanim putem o događaju kao što sam u razgovoru to učinila već u ranim jutarnjim satima.

U 10:00 osobno sam posjetila razred, ponovno razgovarala sa svim učenicima o događaju, utješila i ohrabrila njih i njihovu učiteljicu.

3. Nakon razgovora u razredu, obavila sam razgovor s policijskim službenicima PU Istarske koji provode istragu.

4.Nastavili smo s provođenjem aktivnosti po Protokolu, te sukladno istom obavijestili sve nadležne institucije ( Ministarstvo znosti i obrazovanja, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje Istarske županije, Pravobranitelja za djecu, PU Istarsku i Centar za socijalnu skrb )

Subota

1.Kontaktirala sa voditeljicu Tima za krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja, te molila njihov hitni dolazak u školu.

Ponedjeljak

1. U 8:00 sastanak s pročelnicom Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Istarske županije

2.Sastanak sa službenicom PU Istarske.

3. Priprememe za sjednice Učiteljskog vijeća, Vijeće roditelja, te Školskog odbora koje će se održati danas.

 

Facebook Komentari