Aldo Drosina (Pula, 28. siječnja 1932. – Pula, 17. veljače 2000.)  hrvatski nogometaš i trener.

Nogometnu karijeru je započeo u pulskom klubu Proleter (kasnije prozvan NK Pula), a igrao je i za Uljanik, te zagrebačku Lokomotivu s kojom je izborio nastup u Prvoj Jugoslavenskoj nogometnoj ligi. Pred kraj karijere vraća se u Pulu, te igra za nogometni klub NK Istra, koji je nastao spajanjem NK Pule i Uljanika.

Odlikovan Zlatnom plaketom Hrvatskog nogometnog saveza

Nakon bogate nogometne karijere posvetio se trenerskom poslu, te je u više navrata bio trener NK Istre, te pomoćnik Sergiju Scoriji kad je Istra 1992. po prvi put zaigrala u Prvoj HNL, a radio je i u Rovinju, Poreču i Bujama. Također je bio i izbornik Hrvatske lige-jug. Za višegodišnje uspjehe u radu odlikovan je Zlatnom plaketom Hrvatskog nogometnog saveza.

Drosina je preminuo 17. veljače 2000. u Puli, u dobi od 68 godina. Tri godine kasnije, 2003. gradski stadion u Puli nazvan je po njemu, te je njemu u čast, 5. prosinca 2008. odigrano prvo izdanje turnira “Memorijala Rinaldo Aldo Drosina” na kojem su nastupili najmlađi nogometaši do 11 godina bivših Drosininih klubova Istre 1961, Istre, Rovinja, te fažanske Mladosti.

Njegov je unuk Zelg “Benkei” Galešić hrvatski borac mješovitih borilačkih vještina (engl. Mixed Martial Arts, MMA). Trenutno se bori u organizaciji DREAM. Prije se borio za Cage Rage, PRIDE i HERO’S. U Puli ima svoj klub mješovitih borilačkih vještina Trojan.

Foto: Zelg Galešić

Facebook Komentari