Proglašenje pobjednika izbora Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos održan je jučer navečer u Novom Vinodolskom, a Grad Rovinj-Rovigno je osim pobjede u kategoriji kvalitete za život dospio u finale kategorija najboljih gradova za gospodarstvo, te za obrazovanje, mlade, demografiju i socijalnu politiku

 

Rovinj je u ovogodišnjem izboru najboljih gradova u Hrvatskoj uspio obraniti titulu najboljeg srednjeg grada po kvaliteti života.

Proglašenje pobjednika izbora Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos održan je jučer navečer u Novom Vinodolskom, a Grad Rovinj-Rovigno je osim pobjede u kategoriji kvalitete za život dospio u finale kategorija najboljih gradova za gospodarstvo, te za obrazovanje, mlade, demografiju i socijalnu politiku.

 Za izračun ukupnog pokazatelja kvalitete života u hrvatskim gradovima organizatori izbora analizirali su 29 kriterija, a sproveli su i anketu među građanima što im je najvažnije kada ocjenjuju kvalitetu života u svojoj sredini. Podaci uzeti za izračun kvalitete života u gradovima najvećim dijelom ekonomske su naravi, kao što su prosječni dohodak po stanovniku, kretanje zaposlenosti i nezaposlenosti na području grada u promatranim godinama i izvorni proračunski prihodi uprave, no uzeti su obzir pokazatelji komunalnog i pedagoškog kao i standarda zaštite okoliša.

Najveća proračunska izdvajanja za stipendije i najveći prihodi po stanovniku

«Kada su u pitanju visoki pedagoški standardi Rovinja-Rovigno, aktualnog pobjednika u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova, oni se ogledaju u podatku da su proračunska izdvajanja iz rovinjskog proračuna za školarine i stipendije (119 kuna po stanovniku) najveća među srednjim gradovima.  Rovinj ima i jedan od dva najbolja dosega u ovoj konkurenciji za kriterije prosječnog dohotka po stanovniku (39437 kuna) i broja obrtnika (51) na tisuću stanovnika», obrazložili su organizatori izbora.

Nizom godišnjih i višegodišnjih projekata i programa Grad Rovinj-Rovigno nastoji dugoročno podići kvalitetu života svojih građana. Unatoč rekordnim turističkim rezultatima u prvi smo plan stavili prvenstveno naše stanovnike. Tome svjedoči i činjenica da Rovinj možda i jest najčešće prepoznat po rezultatima u turizmu no posljednjih je godina na samom vrhu ljestvice gradova u Hrvatskoj i u područjima infrastrukture, ekologije, gospodarenja otpadom, komunalnog i prometnog reda, transparentnosti rada gradske administracije, socijalne osjetljivosti, ulaganja u obrazovanje, ali i ulaganja u zaštitu i sigurnost zajednice.

Ogledan primjer uređenosti i razvoja infrastrukture

«Ovim smo još jednom dokazali da nismo prvaci samo u području turizma, te da unatoč uspjehu u tom sektoru nismo zapostavili ostala područja javnog života. Rovinj-Rovigno je također ušao u finale kategorija najboljeg grada u gospodarstvu te demografiji i socijalnoj politici. Još jednom hvala svima koji svakodnevno doprinose razvoju našeg grada te čestitam svim ostalim gradovima finalistima i pobjednicima, a posebno našim istarskim gradovima koji su zasluženo dominirali u svim kategorijama», izjavio je tom prilikom gradonačelnik Marko Paliaga.

«Rovinj-Rovigno možda i jest najčešće prepoznat po rezultatima u turizmu, no nemojmo zaboraviti kako naš grad prednjači u Hrvatskoj i u područjima infrastrukture, ekologije, gospodarenja otpadom, komunalnog i prometnog reda, transparentnosti rada gradske administracije, socijalne osjetljivosti, ulaganja u obrazovanje, ali i ulaganja u zaštitu i sigurnost naše zajednice.

Rovinj-Rovigno je među prvima u Hrvatskoj koji je spojio 99% kućanstva na kanalizacijsku mrežu i koji gradi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda kako bi omogućio njihovu ponovnu uporabu za navodnjavanje javnih površina.

Rast broja stanovnika i poduzetnika

Zbog svojih blagodati i visoke kvalitete života naš grad, osim povećanja broja gostiju, bilježi i rast stanovnika. Prisutnost većeg broja sudionika u prometu te rast i razvoj novijih naselja moraju biti popraćeni adekvatnom infrastrukturom posebice kad je riječ o sigurnosti u prometu.

Stoga osim kapitalnih projekata, godišnje provodimo i manje zahvate održavanja postojeće i izgradnje nove infrastrukture kako bi osigurali funkcionalno i sigurno prometovanje na cijelom području grada.

Ove je godine svečano otvorena novoizgrađena Sjeverna luka u koju su već uplovile prve brodice te koja je isključivo za potrebe lokalnih stanovnika.

Značajan vjetar u leđa dali smo i našem gospodarstvu. Osim potpora kojima doprinosimo stvaranju povoljne poduzetničke klime sa zadovoljstvom mogu reći kako se projekt dodjeljivanja parcela u gospodarskoj zoni Gripole-Spine’ pokazao uspješnim. Danas tamo djeluje 7 poduzetnika koji zapošljavaju približno 120 djelatnika, dok je još 10 novih poduzetnika u fazi gradnje poslovnih objekata kojima će se stvoriti i dodatna radna mjesta.

Važno je napomenuti kako je broj poduzetnika od 2016. godine porastao za 3%, dok je broj zaposlenih povećan za 21 %. Namjera nam je dakako daljnje privlačenje novih investicija i jačanje postojećih poduzeća na našem području.

Programi u zdravstvu i socijalnim politikama

Naše je djelovanje predvođeno i čvrstim uvjerenjem kako najpotrebitiji građani zaslužuju dodatnu brigu i pomoć kako bi mogli voditi dostojanstven život koji nikome ne smije biti uskraćen.

Puno je truda  i dodatnih financijskih sredstava stoga uloženo u nastojanju da naši građani dobiju dobru zdravstvenu skrb, a naši najstariji adekvatnu njegu.

Za programe socijalne skrbi godišnje izdvajamo od 4 do 5 milijuna kuna kojima osiguravamo potpore socijalno najpotrebitijim kategorijama sugrađana.

Ove su godine uvedene i stipendije za studente slabijeg socijalnog stanja, a posljednjih se godina Grad Rovinj-Rovigno pozicionirao među pet najboljih gradova u Hrvatskoj prema iznosu stipendija i školarina po stanovniku, broju odgajatelja po vrtićima, te po broju visoko obrazovanih stanovnika čime potvrđuje brigu za svoje najmlađe kojima se trudi osiguravati što više standarde obrazovanja i naobrazbe.

Grad Rovinj-Rovigno je također i među gradovima  koji u Hrvatskoj izdvajaju najveći udjel sredstava za sustav civilne zaštite. Time dokazujemo koliko nam je važna sigurnost naših građana.

Osim toga, naš Grad svake godine ulaže i u Plan zdravstvenih mjera, financiranje hitne medicinske pomoći, Gradskog društva Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja i slično. A, iako nismo njen osnivač, značajnim sredstvima podupiremo i rad Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ koja je danas jedna od rijetkih primjera izvrsnosti među zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji.

«Iako je turizam i dalje najvažnija grana naše ekonomije razvoj tog sektora nismo stavili ispred potreba naših građana. Interes zajednice nam je bio i ostao ispred interesa pojedinaca. Stoga ćemo ovaj grad nastaviti razvijati u duhu zajedništva, suradnje i prosperiteta», zaključio je gradonačelnik Marko Paliaga.

Facebook Komentari