Lions klub Pula i ove godine usmjerava svoje listopadske akcije na temu borbe protiv sljepoće i slabovidnosti, kao jedne od pet glavnih fokusa lajonizma (uz borbu protiv dijabetesa, gladi, karcinoma kod djece  te zaštitu okoliša), te poziva sve sugrađane da se, prema svojim mogućnostima, pridruže našim nastojanjima te na taj način obilježe 15. listopada – Međunarodni dan bijelog štapa, odnosno  Dan slijepih i slabovidnih.

Dajmo im da vide

Prvi dio akcije pod geslom „Dajmo im da vide“ bit će već  tradicionalno posvećen prikupljanju rabljenih naočala za potrebite u nerazvijenim zemljama, jer stare, otpisane, dioptrijske naočale nekome mogu donijeti novi život, odnosno unaprijediti kvalitetu života.

Lionsi prikupljaju dioptrijske naočale već više od 80 godina na području cijelog svijeta, u skladu s jednim od glavnih ciljeva Lionsa – borbom protiv slabovidnosti. Prikupljene naočale čiste se, popravljaju i distribuiraju onima koji su u potrebi. Svjetska zdravstvena organizacija pretpostavlja da na svijetu postoji više od 150 milijuna ljudi koji pate od slabovidnosti, a nisu u stanju nabaviti si naočale.

Takav problem sprječava djecu da se pravilno školuju, odrasle da se zaposle, a starije da mogu živjeti samostalno. S jedne strane problem je u nedostatku osnovne zdravstvene skrbi koja sprječava mnoge ljude u nerazvijenim zemljama da dobiju tretman koji im je potreban, a često i u cijeni pomagala jer u mnogim zemljama njihova cijena premašuje osnovnu mjesečnu plaću.

Stoga Lionsi širom svijeta prikupljaju rabljene naočale i recikliranjem tih naočala dovode bolji vid milijunima ljudi, doprinoseći na taj način na ekološki osviješten način i smanjenju nerazvrstanog plastičnog i staklenog otpada.

Gdje donijeti naočale

Prikupljene naočale će se preko Lions kluba Pula otpremiti u Lions Eye-Glass Recycling Center u Italiji. Zatim će se preko njega i organizacije “Liječnici bez granica” distribuirati u Afriku, Indiju i ostale zemlje.

Kutije u koje se mogu ubaciti naočale nalaze se na tri punkta u centru Pule, u optikama dugogodišnjih partnera Lions kluba Pula: u „Optici Centar“ u Flanatičkoj 19 kod Tržnice, u „Optici D&A“ na adresi Giardini 6, te u optici „Vision Center Pula“ u Ciscuttijevoj 18.

Sve tri navedene optike pridružuju se ovom dijelu humanitarne akcije Lions kluba Pula na način da će svaka osoba koja donira stare naočale dobiti poklon bon u vrijednosti 100 kn za sunčane naočale koji će biti iskoristiv do 31.12.2022.godine, čime naše sugrađane dodatno motiviraju da se uključe u međunarodnu akciju i doniraju rabljene dioptrijske naočale, kojih zasigurno ima po ladicama u gotovo svakom domu.

S točkicom se mučim – pomozi mi da učim

Drugi dio akcije Lions kluba Pula pod geslom „ S TOČKICOM SE MUČIM – POMOZI MI DA UČIM“ pršti od mladosti, životnog optimizma te želje za učenjem i znanjem! Akcija je pokrenuta povodom zamolbe pristigle od Udruge slijepih Istarske županije za pomoći u prikupljanju financijskih sredstava za kupnju tiflotehničkog pomagala „BrailleNot Touch 18 plus El. bilježnica“ čija je cijena 29.610,00 kn za Denija Brščića, učenika sedmog razreda Osnovne škole „Kaštanjer“ u Puli, ujedno i aktivnog  člana Udruge.

Sve sugrađane koji su voljni svojim doprinosom pomoći u donatorskoj akciji prikupljanja sredstava za nabavu tiflotehničkog pomagala za Denija Brščića pozivamo da svoje uplate izvrše na humanitarni račun  Lions kluba Pula IBAN: HR5323400091510805218 uz naznaku ZA AKCIJU „ S TOČKICOM SE MUČIM – POMOZI MI DA UČIM“

Video zamolba Denija Brščića za donacijom za nabavu tiflotehničkog pomagala „BrailleNot Touch 18 plus El. bilježnicae“

Navedeno pomagalo potrebno je kako bi Deni i dalje bio uspješan u integriranom školovanju. Naime, istraživanje rezultata inkluzije djece s oštećenjem vida u redovne osnovne škole u Hrvatskoj pokazuje da učenici oštećena vida koji su uspješniji u školi bivaju bolje prihvaćeni od „videćih“ učenika u razredu, te da ih ostali učenici percipiraju kao kompetentne i jednakovrijedne, što motivira na učenje.

Lions klub Pula vodit će donatorsku akciju do prikupljanja potrebnog iznosa, kada će navedeno tiflotehničko pomagalo kupiti i predati Deniju na korištenje.

Jedan od Denijevih brojnih talenata je onaj glazbeni – učenik je i petog razreda Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, svira klavir  te je osvojio prve nagrade na dva međunarodna natjecanja održana tijekom 2022. godine: na 8. Međunarodnom natjecanju solfeggia i teorije glazbe „Kornelije“ u Beogradu, kao i na Međunarodnom natjecanju mladih „Sonus“ u Križevcima.

S obzirom  da je Deni od rođenja potpuno slijepi dječak, u pisanom dijelu natjecanja iz solfeggia natjecao se na Brailleovom pismu u zasebnoj prostoriji te na oba natjecanja osvojio maksimalnih stotinu bodova. U planu je njegovo sudjelovanje i tijekom školske godine 2022./2023.

Uz navedeno, Deni je informatički izuzetno educiran, ima svoj YouTube kanal koji sam uređuje, sudjeluje u TikTok grupama sa slijepim osobama širom svijeta u okviru kojih uče strane jezike, zabavljaju se  i razmjenjuju razne korisne informacije. Nećemo pretjerati kažemo li da je članove Lions kluba Pula prilikom susreta oduševio svojom zrelošću i znanjem u kombinaciji sa mladenačkom zaigranošću.

Deni nam je objasnio kako  se to „muči s točkicom“; naime BrailleNot Touch El. Bilježnica koju koristi posljednjih godina počela mu se kvariti, pojedine točkice ne funkcioniraju što onemogućava prepoznavanje slova i pravilno čitanje i obradu teksta. Popravak je veoma skup, a postojeće pomagalo – kao sva moderna tehnologija – ne podržava nova ažuriranja. Daleko je svrhovitija nabava novog naprednijeg pomagala  „BrailleNot Touch 18 plus El. bilježnice“.

Naše partnerske optike („Optika Centar“, „Optika D&A“ i „Vision Center Pula“) uključit će se i u akciju  „ S TOČKICOM SE MUČIM – POMOZI MI DA UČIM“ odnosno prikupljanja novčanih sredstava za Denija, na način da će donirati 5 kn za svaki izdani račun za sunčane/dioptrijske naočale izdane u periodu od 15. listopada do 15. studenoga 2022. godine.

Facebook Komentari