S obzirom na to da je naša prehrana ključna za stvaranje neuroprijenosnika, zdrava hrana je ključna za naše zdravlje, zdravlje našeg mozga i tijela. Nutritivno bogata prehrana može nam pomoći da se bolje osjećamo i razmišljamo. Ravnoteža šećera u krvi djeluje na naš mozak i tijelo. Prerađena hrana utječe na normalna kemijska svojstva unutar mozga. Nutritivno bogata hrana utječe na naše osjećaje i razmišljanja, ali i uravnotežuje razinu šećera u krvi.

Jaja sadrže proteine i čine Vas snažnima i sitima, te sadrže i triptofan koji povisuje hormone sreće. Također sadrže kolin – nutrijent koji pomaže kod povećanja psihičke oštrine i pozitivnog stava.

Šparoge sadrže serotonin, hormon sreće koji kontrolira raspoloženje, emocije i san. Ovi hormoni se mogu aktivno apsorbirati ako konzumiramo triptofan koji se također nalazi u šparogama.

Riba se preporučuje nekoliko puta tjedno, posebno riba s visokim postotkom omega-3 masnih kiselina. Riblja ulja imaju masne kiseline koje stabiliziraju naš mozak, a zdrave su za kožu, kosu i metabolizam. Najviše se preporučuju su losos, pastrva, sardine, haringa i skuša.

Špinat sadrži feniletilamin, organski spoj čiji se naziv također koristi za psihoaktivne droge i stimulanse. Feniletilamin otpušta dopamin i norepinefrin, spojeve koji se koriste kao antidepresivi i koji stimuliraju osjećaje sreće, zadovoljstva i nagrade. Špinat također sadrži visoke doze magnezija koji pomaže povisiti energiju u cijelom tijelu.

Tamna čokolada je zdravija od mliječne čokolade, te sadrži i magnezij – mineral koji stvara pozitivnu energiju, otpušta mišiće i smanjuje anksioznost. Također smanjuje mogućnost stvaranja depresije.

Mahunarke (sjemenke, grah, grašak) i neki orašasti proizvodi su izrazito zdravi i imaju mnoštvo prednosti na naše hormone. Ako želimo konzumirati visoki postotak magnezija, mahunarke su pravi izvor jednako kao i neprerađena morska sol.

Grčki jogurt je probiotik koji pomaže povisiti energiju i poboljšati imunološki i probavni sustav. Ovaj mliječni proizvod sadrži kalcij koji povisuje razinu neuroprijenosnika u mozgu koji povećavaju osjećaj zadovoljstva. Nedovoljan unos kalcija može dovesti do osjećaja anksioznosti, depresije, nervoze, lošeg pamćenja i sporog razmišljanja. Grčki jogurt također sadrži više proteina od običnog jogurta, zbog čega će nam duže vrijeme pružati osjećaj sitosti.

Dagnje sadržavaju hranjive tvari kao što su cink, jod i selen – stabilizatori štitnjače. Poželjno je uvijek voditi brigu o tome da je naše tijelo glavni regulator raspoloženja, te da je naša štitnjača stabilna.

Iako možemo konzumirati razne tablete za stvaranje pozitivnih hormona u tijelu, ipak je puno bolje osloniti se na prirodne izvore odnosno zdravu prehranu.

Facebook Komentari