Potpredsjednik ukrainske Vlade i ministar Ministarstva digitalne transformacije Ukraine pozvao je Elona Muska da omogući Ukraincima neometanu internetsku vezu iznad Ukraine.

Kako prenosi Reuters Elon Musk je izjavio kako je usluga satelitskog širokopojasnog pristupa tvrtke Starlink dostupna u Ukrajini i da SpaceX šalje više terminala u zemlju, čiji je internet poremećen zbog ruske invazije.

“Usluga Starlink sada je aktivna u Ukrajini. Više terminala na putu”, tvitao je Musk.

Odgovarao je na tweet ukrajinskog vladinog dužnosnika koji je zamolio Muska da toj zemlji u sukobima osigura stanice Starlink.

“@Elonmusk, dok ti pokušavaš kolonizirati Mars – Rusija pokušava okupirati Ukrajinu! Dok vaše rakete uspješno slijeću iz svemira – ruske rakete napadaju ukrajinske civile!”, tvitao je potpredsjednik ukrajinske vlade Mihail Fedorov.

Internetska povezanost u Ukrajini pogođena je ruskom invazijom, posebno u južnim i istočnim dijelovima zemlje gdje su borbe najteže.

Iako je iznimno skupa za implementaciju, satelitska tehnologija može osigurati internet za ljude koji žive u ruralnim ili teško dostupnim mjestima do kojih ne dopiru optički kabeli i mobilni tornjevi. Tehnologija također može biti kritična zaštita kada uragani ili druge prirodne katastrofe poremete komunikaciju.

Elon Musk je izjavio početkom ove godine kako je SpaceX ima 1469 aktivnih Starlink satelita i 272 koja se uskoro kreću u operativne orbite.

Facebook Komentari