Od 04. do 10. listopada u Jelsi se obilježava Svjetski tjedan svemira u organizaciji Hrvatskog astronomskog saveza.

U sklopu aktivnosti u Općinskoj knjižnici i čitaonici u Jelsi postavljena je izložba PRVE ŽENE U SVEMIRU koja priča priču o prvim ženama koje su letjele u svemir, obavile prvu svemirsku šetnju izvan letjelice, bile prve zapovjednice Space shuttlea i Međunarodne svemirske postaje.

U svečanoj dvorani Općine Jelsa održana je dvodnevna Mala škola astronomije za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole na kojoj je prisustvovalo 15 učenika (na školu se prijavilo daleko više učenika, ali radi epidemioloških uvjeta nismo mogli primiti više djece), a školu je vodio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

Kroz dva dana prošli smo kroz cijeli Sunčev sustav, napravili poster Sunčevog sustava te promatrali Jupiter, Saturn i Sunce. Po završetku škole, učenici su osim postera kojeg su sami izradili od Hrvatskog astronomskog saveza na poklon dobili i set drvenih bojica, šiljilo, gumicu za brisanje i olovku.

U utorak 05. listopada na rivi u Jelsi je održano promatranje Sunca dok se planirano javno promatranje Jupitera i Saturna u srijedu 06. listopada nije moglo održati radi kišnog vremena.

Hrvatski astronomski savez / Croatian Astronomical Union

Facebook Komentari