Policija poziva građane na poduzimanje mjera kojima se može smanjiti mogućnost provale.

U subotu, 4. rujna u večernjim satima, nepoznati je počinitelj u Ulici Centar u Medulinu provalio u automobil Audi, pulske registarske oznake, no kakon što je pretražio unutrašnjost vozila, udaljio se bez da je išta otuđio. Sljedećeg dana u poslijepodnevnim satima nepoznati je počinitelj provalio u automobil Citroen, talijanske registarske oznake, koji je bio parkiran u šumici u predjelu Paredine u Premanturi te je iz njega otuđio ruksake s odjećom, bankovnim karticama, dokumentima i drugim predmetima, čime je oštetio dvije talijanske državljanke u dobi od 33 i 29 godina za više tisuća kuna. Policijski službenici tragaju za počiniteljima.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima na modalitete krađa i provala u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima.  Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu. Da bi se spriječile  provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila savjetujemo:

parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,

ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila,

kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,

sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,

ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila,

kada bacite pogled na vaš parkirani automobil, bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.

Facebook Komentari