Nikad veća kvaliteta rakija, likera i ginova!

U srijedu i četvrtak, 10. i 11. studenog 2021. održano je 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Ocjenjivanje je treću godinu zaredom organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu.

Stručna peteročlana međunarodna komisija ocjenjivala je boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Ocjenjivalo se po sustavu bodovanja od 1 do 20. U svakoj kategoriji proglašen je najbolji šampionski uzorak.

Svoje uzorke na ocjenjivanje je prijavilo više od 70 proizvođača. Pristiglo je više od stotinu uzoraka iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Sve je iznenadila kvaliteta ovogodišnjih uzoraka.

Više od 60 uzoraka dobilo je ocjenu 18 i više (zlato i veliko zlato). Zanimljivo je kako je apsolutni šampion natjecanja dobio maksimalnu ocjenu 20, po prvi puta otkad je međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera u Zagrebu. Dokaz je to sve kvalitetnije proizvodnje rakija, likera, ali i ginova na ovim prostorima.

Predsjednik ocjenjivačke komisije doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu naglasio je iznimnu kvalitetu ovogodišnjih uzoraka, a dokaz toga su i samo dva odbačena uzorka. Unatoč kvalitetnim uzorcima, rekao je i kako ima još puno prostora za napredak i kako se proizvođači moraju nastaviti educirati. Više o proizvodnji voćnih rakija, likera i travarica uskoro će moći naučiti i u knjizi doc. dr. sc. Marina Mihaljevića Žulja „Voćne rakije, likeri i travarice“ koja izlazi u prosincu, a zainteresirani će imati mogućnost naručiti je putem Gospodarskog lista.

Prof. dr. Ninoslav Nikićević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, član komisije ocjenjivača, rekao je kako je šampionska šljivova prepečenica jedna od najboljih koje je osobno probao. Rekao je i kako su šljivove prepečenice na posebnoj cijeni te da pripadaju samom vrhu svjetskih pića uz francuski konjak i škotski viski. Smatra kako se za vrhunski proizvod prvo potrebno dobro educirati, a zatim krenuti u proizvodnju. Istaknuo je i izuzetnu kvalitetu likera koje je imao priliku ocjenjivati na ovome ocjenjivanju. Kako je rekao, s takvom kvalitetom likera se još nije susreo.

Apsolutni šampion ocjenjivanja i šampion u kategoriji rakija je Stara šljivova prepečenica iz 2001. proizvođača Luke Perića (Stari Vitez DOO, Srbija). Ona je osvojila maksimalnih 20 bodova.

Stara šljivova prepečenica iz 2001. proizvođača Luke Perića – apsolutni šampion ocjenjivanjai šampion rakija

Šampionsku titulu u kategoriji likera osvojila je Destilerija Patrik – Teranino liker iz 2021. proizvođača Patrika Sračića s osvojenih 18,8 bodova.

Destilerija Patrik – Teranino liker, 2021. – šampion u kategoriji likera

Ovogodišnji pobjednik u kategoriji ginova je Destilerija Gavran – Raven’s london dry gin iz 2021. proizvođača Ivana Gavrana s osvojenih 18,5 bodova.

Destilerija Gavran – Raven’s london dry gin, 2021. – šampion u kategoriji ginova

Zlatni sponzor ocjenjivanja je tvrtka Pa-vin, jedna od vodećih tvrtki u Republici Hrvatskoj specijaliziranih za vinogradarstvo, vinarstvo i podrumarstvo. Srebrni sponzori su IREKS AROMA doo koja ima zaokruženu ponudu prvoklasnih sastojaka za pekarstvo i slastičarstvo, te za vino i voćne proizvode, kao i tvrtka Poljocentar Križevci, koja nudi veleprodaju i maloprodaju kompletnog repromaterijala za poljoprivredu i građevinskog materijala. Svojim sponzorstvom podržali su ovo natjecanje te pomogli i olakšali organizaciju istog!

Dodjela priznanja održat će se u petak, 17. prosinca 2021 na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (paviljon VI, dvorana VIA). Broj ljudi je ograničen te je za prisustvovanje potrebna važeća COVID potvrda.

Facebook Komentari