Povodom obilježavanja 20. godišnjice rada i djelovanja ureda Predstavništva HTZ-a u Sloveniji, Hrvatska turistička zajednica je, u partnerstvu i suradnji s Turističkom zajednicom Istre, organizirala događanje pod nazivom „20 godina partnerstva i prijateljstva”.

Riječ je o eventu održanom u središtu Ljubljane, a konferenciji za medije te prigodnom večernjem druženju sa najvažnijim slovenskim partnerima, medijima i predstavnicima slovenskog turističkog sektora prisustvovali su Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta RH, Metka Bradetić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Sloveniji te Denis Ivošević, direktor TZ Istre.

„Slovenski gosti su itekako važni za Hrvatsku. Naime, Slovenija je tržište s kojeg, nakon Njemačke, ostvarujemo najveći broj dolazaka i noćenja turista. Znamo kako su Slovenci u Hrvatskoj rado viđeni gosti, dobro poznaju našu zemlju, posebno Istru i Kvarner. Slovenski turisti su i iznimno lojalni gosti, a ono što bismo htjeli u budućnosti je što veći broj novih mladih slovenskih turista koji će otkrivati ljepote Hrvatske tijekom cijele turističke godine i koji će istražiti nove destinacije, posebno one u kontinentalnom dijelu Hrvatske“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, koji se slovenskim partnerima i medijima zahvalio na 20 godina čvrstog prijateljstva, partnerstva i uzajamnog povjerenja.

Obilježavanje 20. obljetnice hrvatskog ureda u Sloveniji uveličali su i brojni slovenski uzvanici, njih više od 150, a koji su na taj način potvrdili važnost sektora turizma koji snažno spaja Hrvatsku i Sloveniju. Tako su slovensku stranu, između ostalih, predstavljali Simon Zajc, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i tehnologije Republike Slovenije zadužen za turizam, Ksenija Flegar generalna direktorica Direktorata za turizam, v.d. direktorice Slovenske turističke organizacije Ilona Stermecki, predsjednik Udruženja slovenskih turističkih agencija Matej Knaus, direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek, kao i mnogi drugi predstavnici slovenskih strukovnih udruženja, partnerskih agencija i turoperatora.

„Tradicionalno, slovensko je tržište za Istru jedno od najvažnijih te, nakon njemačkog i austrijskog, zauzima visoko treće mjesto po broju dolazaka i noćenja. Slovenci su nama prvi susjedi, omiljeni u našim destinacijama jer s njima gajimo izuzetno dobre odnose. Stoga nam je posebno zadovoljstvo što smo imali priliku prisustvovati ovom svečanom obilježavanju tijekom kojeg smo predstavili Istru kao lifestyle destinaciju s fokusom na kulinarstvo koje slovensko tržište itekako cijeni i razumije“, naglasio je direktor TZ Istre Denis Ivošević.

„Teško je sažeti 20 godina rada predstavništva u par rečenica. Ono što mogu reći je da smo iznimno počašćeni da na tako izazovnom tržištu imamo odlične turističke rezultate već godinama, da nas slovenski gosti prate u našem razvoju, Hrvatske kao turističke destinacije, koja, u turističkom smislu, može zadovoljiti svačiji ukus. Izuzetno smo zadovoljni što slovenski gosti prepoznaju sve naše aktivnosti i nagrađuju nas svojim vjernim dolaskom i zato se iskreno zahvaljujem za proteklih 20 godina prijateljstva i partnerstva te se veselim narednim godinama koje su pred nama“, zaključila je Metka Bradetić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Sloveniji.

Bogat program dodatno je upotpunjen u suradnji s ACI-jem, čije marine u velikom broju posjećuju slovenski gosti pa je predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić najsretnijem slovenskom gostu uručio prigodnu nagradu. Predstavljanje Hrvatske i Istre u Ljubljani svojim su proizvodima dodatno obogatili partneri među kojima su umaški restoran Badi, čiji su chefovi prezentirali svoja kulinarska umijeća, porečka Agrolaguna koja je osigurala vrhunska istarska vina, ekstra djevičanska maslinova ulja i sireve, a uzvanici su imali priliku konzumirati i pršut Jelenić, craft pivo Bura Brew iz Poreča te craft gin Monachus iz Premanture.

Za zabavni dio programa bila je zadužena istarska suvremena narodna kantautorica i glumica Elis Lovrić, koja je nastupala uz gajdaša Stjepana Večkovića, a gostima je dodatno bilo omogućeno razgledavanje brojnih hrvatskih destinacija u virtualnoj stvarnosti, tehnologiji budućnosti.

 

Facebook Komentari