U posjet Istri došli su novinari najpoznatijeg nizozemskog i belgijskog vinskog magazina i sommelier iz Švedske. Vinistra im 3. i 4. veljače priprema ekskluzivnu degustaciju u prodajnom prostoru u sklopu ambijentalnog kaštela Morosini-Grimani u Svetvinčentu

Ronald de Groot, direktor i glavni urednik Perswijna i Paul Balke, novinar ovog najpopularnijeg nizozemskog i belgijskog vinskog časopisa posjetit će Istru. Njima će se pridružiti i sommelier Jasenko Selimović koji živi u Švedskoj i za to tržište upravo piše knjigu o vinima Balkana i jugoistoka Europe, među kojima će se naći i ona iz Istre.

Ove u svijetu cijenjene poznavatelje i promotore vina u četvrtak i petak, 3. i 4. veljače, očekuje vinska radionica, koju organizira Vinistra u suradnji s Turističkom zajednicom Istarske županije.

U brojkama: 23 istarska vinara sa 69 vina, svaki vinar prezentirat će tri etikete, dva dana ekskluzivne degustacije u najljepšem istarskom kaštelu Morosini-Grimani u Svetvinčentu, u kojem je Vinistra prošle godine otvorila prodajni prostor.

U fokusu nova tržišta

„Ovakve prigode se ne propuštaju, posebno jer je riječ o novim tržištima na kojima su neki naši članovi već prisutni. Iz Nizozemske i Švedske svake godine dolazi sve više ljubitelja istarskih vina, u potrazi su za novim, autentičnim, lokalnim okusima i ne pristaju na kompromise kad je kvaliteta u pitanju. Širenje na nova tržišta jedan je od ciljeva Strategije razvoja vinarstva i vinogradarstva Istre do 2030., a ova degustacija svojevrsno je zagrijavanje za u nadolazeće ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića i 13. Svijet malvazija koje će se tradicionalno održati u Poreču od 5. do 8. travnja, kaže Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.

U svijetu je sve veće zanimanje za istarskim vinima koja su postala jedan od najjačih hrvatskih eno-gastro brendova. Razlog tome nije samo iznimna kvaliteta, nego i kontinuirani rad na njihovoj promociji udruge Vinistra koja je ugostila najveće svjetske vinske kritičare poput legendarnog Stevena Spurriera i Oza Clarkea i sommelierke Paule Bosch.

Više od 320 tisuća individualnih posjeta istarskim podrumima

„Turistička zajednica Istre pokretač je izuzetno velikog broja razvojnih turističkih projekata, još od 1995., kada je formirana prva vinska cesta Bujštine. Taj u početku mali razvojni projekt tijekom vremena prerastao je u puno veći, obimniji i sadržajno bogatiji. Danas, nakon godina i godina educiranja, usavršavanja, mjerenja s ponajboljim europskim iskustvima, velikim angažmanom naših vinara, slobodno možemo reći da se u Istri razvio vinski turizam kao jedan od vrlo bitnih segmenata turizma Istre. To najbolje potvrđuju brojke – 320 tisuća individualnih posjetitelja vinskim podrumima Istre. U tom procesu su vinski stručnjaci, novinari, opinionlideri, influenceri i mnogi drugi uvelike doprinijeli podizanju reputacije Istre kao atraktivne vinske destinacije. Stoga je i ovaj projekt za bogato tržište Beneluxa hvalevrijedan“, ističe Denis Ivošević, direktor TZ Istarske županije.

Facebook Komentari