„Bolja povezanost“ tema je Europskog tjedna mobilnosti 2022. godine, a obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju. Ova je tema odabrana kako bi se pojedinci diljem Europe ponovno međusobno povezali nakon više mjeseci izolacije, ograničenja i prepreka uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19.

Ljudi se mogu povezati, primjerice, na način da se sastaju na trgu u svojem gradu dolazeći pješice, vozeći bicikl ili koristeći javni prijevoz. Pametnim planiranjem i bolje organiziranim prijevozom omogućuje se efikasnije povezivanje mjesta i osoba.

S tim ciljem odabran je i ovogodišnji slogan „Kombiniraj i kreći se!“ kojim se potiče odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Naravno, hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Manifestacija Europski tjedan mobilnosti sastavljena je od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza te „Dana bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

U Europskom tjednu mobilnosti u Puli će se održati brojni zanimljivi programi. PIz Grada Pule pozivaju građane da se odazovu i sudjeluju u aktivnostima koje su u najvećem broju besplatne, a ostale   po promotivnim cijenama.

 

16.09. PETAK
DAN ZAŠTITE OZONSKOG SLOJA

16.09. petak
OBILJEŽAVANJE DANA ZAŠTITE OZONSKOG SLOJA – Trg Portarata u organizaciji OŠ Centar i Dječjeg vrtića Rin Tin Tin, od 10:00 do 11:00 sati
OŠ Centar i Dječji vrtić Rin Tin Tin izložit će crteže djece vezane za očuvanje planete Zemlje, očuvanje ozonskog sloja i povećanja energetske učinkovitosti. Bit će izloženi radovi, uz sudjelovanje učenika 2.a i 2.b razreda OŠ Centar i dječjih skupina Bassotti, Calimero, Titti, Pinguino i Delfini.

Link: http://os-centar-pu.skole.hr/
https://www.rintintin.hr/pocetna

16.09. petak
PREDAVANJE O ISKUSTVIMA U REALIZACIJI PROGRAMA I KORIŠTENJE MOGUĆNOSTI KOJE PRUŽA EU U GODINI MLADIH – DC Rojc, Dnevni boravak, od 19:00 do 20:00 sati
Masimo Paris – student Šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu, održat će predavanje i prenijeti iskustva u sudjelovanju i korištenju programa EU namijenjenih mladima

Link: https://mobilityweek.eu/related-initiatives/european-year-of-youth/
https://europa.eu/youth/year-of-youth_hr

17.09. SUBOTA
ZELENA ČISTKA – WORLD CLEANUP DAY

17.9. subota
ZELENA ČISTKA – WORLD CLEANUP DAY
EKO AKCIJA – ČIŠĆENJE PULSKOG AKVATORIJA I PRIOBALJA, ZONA: LUČICA DELFIN – BUNARINA i MJESNI ODBORI, od 9:30 do 12:00 sati
U organizaciji Grada Pule, mjesnih odbora Grada Pule, Turističke zajednice grada Pule, Zajednice tehničke kulture Pula, Ronilačkog saveza Istarske županije, Hrvatskog Crvenog križa – Pula i sudjelovanje MUP-Pula, planira se održavanje tradicionalne eko-akcije čišćenja pulskog akvatorija i priobalja, ove godine na području uvale i priobalja zone između lučice Delfin i Bunarine i na području mjesnih odbora koji se priključe eko akciji.
U zoni lučice Delfin planirano je sudjelovanje do max. 40-ak sudionika, a po mjesnim odborima cca 100 volontera. Otpad će biti zbrinut od strane komunalne tvrtke Pula Herculanea.

17.9. subota
BESPLATNO MJERENJE KRVNOG TLAKA I ŠEĆERA U KRVI, Tržnica/ Narodni trg, od 9:30 do 12:00 sati
Kao i mnogih godina do sada, građani će biti u mogućnosti preventivno djelovati na svoje zdravlje i besplatno izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi.
Aktivnost je, u suradnji s Gradom Pula, Tržnicom Pula i Udrugom dijabetičara Istre omogućila Medicinska škola Pula.

Link: http://ss-medicinska-pu.skole.hr/

17.9. subota
BICIKLISTIČKO RAZGLEDAVANJE ŠTINJANSKIH UTVRDA – start je na utvrdi Punta Christo u 10:00 sati gdje je planiran i završetak uz okrjepu i druženje do 14:00 sati.
Aktivnost je besplatna, uz prethodnu najavu na mail: kayakcentarpula@gmail.com
Na besplatno, vođeno biciklističko razgledavanje štinjanskih utvrda i doživljaj prekrasnih vizura, kreće se s utvrde Punta Christo u Štinjanu, vozi se kroz područje Puntižele, Valbandona, Štinjana, Valelunge, obilaze utvrde i vozi natrag do utvrde Punta Christo uz okrjepu i druženje. Bicikliranje i okrjepa besplatni su za sve sudionike. Razgledavanje ogranizira obrt SePe.

Link: https://kayakcentarpula.com/

17.9. subota
IZLET U NACIONALNI PARK BRIJUNI uz prakticiranje joge u Mediteranskom vrtu, za 10 osoba. Besplatno sudjelovanje će biti omogućeno dobitnicima nagrade putem medija – radio postaja. Polazak brodom iz Fažane je u 18:00 sati, a povratak u 19:30 sati ili u 21:00 sat.
U suradnji s Nacionalnim parkom „Brijuni“ organiziran je posjet u NP „Brijuni“ za 10 građana koji će pod stručnim vodstvom sudjelovati u satu joge u Mediteranskom vrtu.
Brijunski mediteranski vrt predstavlja pravu atrakciju unutar Nacionalnoga parka Brijuni. Vrt je osnovan 2007. godine na području bivšega šumskoga rasadnika, na površini od 17.000 m2. Na posebno dizajniranim plohama, vrt danas udomljuje 169 vrsta autohtonih biljaka i egzota koje su obilježene pločicama s QR kodovima za dodatne informacije.

Link: http://www.brijuni.hr/

17.09. subota
4. Pula Marathon – Turistička zajednica Grada Pule u suradnji s AK Maraton 2000 i ISTRun glavni je nositelj projekta 4. Pula Marathon uz pokroviteljstvo Grada Pule i partnera utrke Arena Hospitality Group, start je u 20:00 sati ispred Arene.
Tijekom EU tjedna mobilnosti održava se i 4. Pula Marathon, čija je ljepota naglašena u povezanosti s festivalom svjetlosti koji trkačima omogućava trčanje kroz čarobno osvjetljenu Pulu. Četvrti Pula Marathon ima velik broj do sada prijavljenih trkača, pogotovo u kategoriji utrke na 10 kilometara koja je prepoznata kao tzv. Xica. Dječje utrke su u petak, 16. rujna, a utrke na 5, 10 i 21 kilometar su u subotu 17. rujna.
Link: www.pulamarathon.com

17. i 18.09. subota i nedjelja
DEMONSTRACIJA PRELASKA „SLACKLINE“-OM PREKO GORTANOVE UVALE, u organizaciji UDRUGE UTWG (Unity Together We Grow), subota od 17:00 do 19:00 sati; nedjelja od 11:00 do 18:00 sati
Za aktivnost slacklininga koristi se nategnuta, dinamički rastezajuća traka („slackline“), širine od 2,5 do 5 cm, koja je učvršćena između dva hvatišta, međusobne udaljenosti od 6 do 20, 50, 100 i više metara. Glavni cilj je pokušati održavati ravnotežu u raznim oblicima kretanja duž trake, odnosno pokušati stajati, hodati, raditi različite elemente i figure. Osim fizičkih dobrobiti (jačanje leđne i trbušne muskulature), slacklining se smatra i vrstom aktivne meditacije jer uči da osoba ostane fokusirana i koncentrirana. Slacklining trening može se primijeniti kod različitih populacija – djece, odraslih, sportaša amatera i profesionalaca. Trening tijela i uma na zabavan i pristupačan način.
Zainteresirani će se građani, sa slacklining-om moći upoznati u popodnevnim satima u subotu 17.09. i nedjelju 18.09. tijekom cijelog dana, kad će traka biti postavljena iznad Gortanove uvale, a članovi udruge će demonstrirati načine i mogućnosti njenog korištenja.

Link: https://www.facebook.com/UnityTWG/?_rdc=2&_rdr

18.09. NEDJELJA

18.9. nedjelja
ZATVARANJE RIVE ZA PROMET – od semafora do katastra, od 09:00 do 13:30 sati. Planira se održavanje rekreativne utrke roditelja i djece i nastup plesno sportskih skupina.
Start u 10:00 sati ispred Katedrale rezerviran je za zajedničku, rekreativnu utrku roditelja i djece, dok je termin od 11:00 do 13:00 sati rezerviran za nastup plesnog studija ART DANCE, koturaljaškog kluba Uljanik Pula, AB ORIGINAL breakdance, Pulskih mažoretkinja, kluba sportsko ritmičke gimnastike GAZELA PULA te plesnog centra STUDIO PULA.

Link: https://www.pula.hr/hr/

18.9. nedjelja
IZLET NA KOŽLJAK, U SURADNJI S PLANINARSKIM DRUŠTVOM „ELEKTROISTRA“, ZA 20 OSOBA. Besplatno sudjelovanje će biti omogućeno dobitnicima nagrade putem medija – radio postaja.
Osim besplatnog izleta za 20 osoba, zainteresirani građani mogu se javiti na mob. 098/420056, do broja slobodnih mjesta u autobusu, uz plaćanje izleta u iznosu od 100 kuna.
Polazak prijavljenih izletnika je autobusom u 08:00 sati sa parkirališta kod Croatia osiguranja, a planirani povratak u Pulu je u večernjim satima.
Autobus vozi preko Vozilića u Kožljak, te čeka izletnike kod igrališta i planinarskog doma, a oni kreću prema Jadrankinom putu. Uz blagi uspon dolazi se do bijele ceste Katun-Zagrad te se nastavlja prema Dvorcu i zidinama iznad njega. Moguće je formiranje dvije grupe. Hodanje traje od 3 do 5 sati, ovisno od grupe.
Za planinarski izlet potrebno se prikladno odjenuti (sportski i slojevito) i obuti (tenisice ili obuća za planinarenje). Sa sobom je potrebno ponijeti zamjensku odjeću i okrjepu potrebnu tijekom planinarenja (piće – najbolje vodu ili neki izotonični napitak i hranu – voće, suhi obrok).
Topli obrok osiguran je na povratku za sve izletnike.

Link: http://www.pdelektroistra.hr/
18.9. nedjelja
PJEŠAČENJE I VJEŽBE U PRIRODI – LIJEČNICI SPECIJALISTI PJEŠAČE S KRUPP-ovcima, od 8:00 do 11:00 sati
I ove godine nastavlja se suradnja s Udrugom „KRUPP“ koja organizira pješačenje stazom „Koza“ – koja se najvećim dijelom proteže duž Verudele, ukupne dužine 6,5 km. Polazak je u 8 sati u ulici Veruda ispod Doma umirovljenika „A.Štiglić“, a završetak na Bunarini, uz besplatnu okrjepu za sve sudionike pješačenja.
KRUPP-ovcima će se u pješačenju duž staze „Koza“ tradicionalno pridružiti i dva liječnika specijalista: liječnik specijalist interne medicine i kardiologije dr. Dalibor Cukon i medicinska sestra iz Specijalističke ordinacije interne medicine Dalibor Cukon te liječnik specijalist neurologije r. Mario Grbin iz Privatne neurološke ordinacije Jadrejčić-Grbin. Oni će na početku pješačenja uputiti građane o važnosti kretanja za zdravlje, a tijekom i nakon pješačenja, bit će na raspolaganju sudionicima za sva pitanja vezana za zdravstveno stanje, uz mogućnost savjetovanja na licu mjesta.

Link: http://www.krupp.hr/
Link :http://www.epula.info/tvrtka/pula/specijalisticka-ordinacija-interne-medicine-dalibor-cukon-interna-medicina–kardiologija–uzv-srca–ekg–pula/12904_716_716,1
Link :http://www.epula.info/neuroloska-ordinacija-pula/

18.9. nedjelja
BESPLATNA VOŽNJA „ZIP LINE“ – OM PREKO KANJONA NA VERUDELI, u organizaciji Speleološke udruge Pula, od 10:00 do 17:00 sati
U suradnji sa Speleološkom udrugom Pula, građanima je i ove godine omogućena besplatna vožnja – spuštanje Zip-lineom (prečnica), preko kanjona na Verudeli, metodom koja se često koristi prilikom speleoloških istraživanja, a radi se u stvari o varijanti žičare. Postavlja se noseći, uglavnom horizontalni konop, a po njemu se speleolog ili sam povlači, ili se pridržava ili objesi. Zip-line dolazi u mnogim oblicima i često se koristi kao sredstvo zabave.

Link: https://www.facebook.com/speleo.pula

18.9. nedjelja
IZLET U NACIONALNI PARK BRIJUNI UZ ORGANIZIRANO VOĐENO PJEŠAČENJE PO VELIKOM BRIJUNU ZA 30 OSOBA.
Besplatno sudjelovanje će biti omogućeno dobitnicima nagrade putem medija – radio postaja. Polazak brodom iz Fažane je u 17:00 sati, a povratak u 19:30 sati ili u 21:00 sat.
U suradnji s Nacionalnim parkom „Brijuni“ organiziran je posjet u NP „Brijuni“ za 30 građana koji će uz vođeno pješačenje obići neke od najznačajnijih znamenitosti otoka (npr. Kuću za brodice, Mediteranski vrt, Stazu dobrih vibracija, Staru maslinu i sl.)
Link: http://www.brijuni.hr/

17. i 18.09. subota i nedjelja
DEMONSTRACIJA PRELASKA „SLACKLINE“-OM PREKO GORTANOVE UVALE, u organizaciji UDRUGA UTWG (Unity Together We Grow), subota od 17:00 do 19:00 sati; nedjelja od 11:00 do 18:00 sati
Za aktivnost slacklininga koristi se nategnuta, dinamički rastezajuća traka („slackline“), širine od 2,5 do 5 cm, koja je učvršćena između dva hvatišta, međusobne udaljenosti od 6 do 20, 50, 100 i više metara. Glavni cilj je pokušati održavati ravnotežu u raznim oblicima kretanja duž trake; odnosno pokušati stajati, hodati, raditi različite elemente i figure. Osim fizičkih dobrobiti (jačanje leđne i trbušne muskulature), slacklining se smatra i vrstom aktivne meditacije jer uči da osoba ostane fokusirana i koncentrirana. Slacklining trening može se primijeniti kod različitih populacija – djece, odraslih, sportaša amatera i profesionalaca. Trening tijela i uma na zabavan i pristupačan način.
Zainteresirani će se građani, sa slacklining-om moći upoznati u popodnevnim satima u subotu 17.09. i nedjelju 18.09. tijekom cijelog dana, kad će traka biti postavljena iznad Gortanove uvale, a članovi udruge će demonstrirati načine i mogućnosti njenog korištenja.

Link: https://www.facebook.com/UnityTWG/?_rdc=2&_rdr

19.09. PONEDJELJAK

19.9. ponedjeljak – 21.09. srijeda
MARSOVO POLJE – BESPLATNO VOĐENO VJEŽBANJE U PRIRODI, u terminu od 17:00 do 18:30 sati
U suradnji s pulskim sportskim klubovima i studijima građanima je, od ponedjeljka 19.09. do srijede 21.09., na Marsovom polju, u popodnevnom terminu, od 17:00 do 18:30 sati, omogućeno besplatno vođeno vježbanje u prirodi, uz stručne, educirane voditelje. Vježbanje će se održavati po grupama, ovisno o broju zainteresiranih građana.

Link: https://www.pula.hr/hr/

20. 09. UTORAK

20.9. utorak
IZLAGANJE VOZILA ZA OSOBE SA SMANJENOM POKRETLJIVOŠĆU u organizaciji Društva distrofičara Istre (DDI), Trg Portarata, od 9:30 do 11:30 sati
Društvo distrofičara Istre izložiti će modele vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću na Trgu Portarata. Svi zainteresirani građani moći će saznati više o kvaliteti, tehničkim karakteristikama i mogućnostima koja vozila pružaju kao pomagala u gradskoj vožnji.

Link: http://www.ddi.hr/

20.09. utorak
SIGURNO BICIKLOM U PROMETU
Prezentacija i demonstracija aktivnosti, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Pula i Hrvatskog auto kluba Pula –Rovinj (HAK), Trg Portarata, od 9:30 do 11:30 sati
Zajednica tehničke kulture Pula i Hrvatski auto kluba Pula – Rovinj (HAK) održat će prezentaciju i demonstraciju sigurne vožnje biciklom, namijenjenu zainteresiranim građanima. Za demonstraciju vožnje osigurati će se sva potrebna oprema i iskusni predavači, koji će odgovarati na eventualne upite pojedinačnih prolaznika.

Link: http://www.ztkpula.hr/ i
Link: http://akpularovinj.hr/

 

20.9. utorak
PREZENTACIJA BICIKLISTIČKE OPHODNJE, „SIGURNO KRETANJE U PROMETU“ – u suradnji s MUP PU Istarska, Trg Portarata, od 9:30 do 11:30 sati
Na info punktu Policijske uprave istarske (Policijska postaja Pula, Postaja prometne policije Pula, Odjel za prevenciju) prezentirat će se rad policije kroz zdrav način kretanja (biciklistička ophodnja), preventivni rad na ispravnom i sigurnom kretanju sudionika u prometu, posebice sigurnom kretanju pješaka i biciklista, te obilježavati Dan bez poginulih u prometu.

Link: https://istarska-policija.gov.hr/

 

19.9. ponedjeljak – 21.09. srijeda
MARSOVO POLJE – BESPLATNO VOĐENO VJEŽBANJE U PRIRODI, u terminu od 17:00 do 18:30 sati
U suradnji s pulskim sportskim klubovima i studijima građanima je, od ponedjeljka 19.09. do srijede 21.09., na Marsovom polju, u popodnevnom terminu, od 17:00 do 18:30 sati, omogućeno besplatno vođeno vježbanje u prirodi, uz stručne, educirane voditelje. Vježbanje će se održavati po grupama, ovisno o broju zainteresiranih građana.

Link: https://www.pula.hr/hr/

21.09. SRIJEDA

21.9. srijeda
OBNOVA „ZELENOG FONDA“ GRADA PULE, sadnja stabala
U zoni sportskog igrališta Šijana, u 10:00 sati posadit će se stabla koja će poboljšati mikro klimatske uvjete i označiti početak jesenje obnove „zelenog fonda“ grada.

Link: https://www.pula.hr/hr/

 

19.9. ponedjeljak – 21.09. srijeda
MARSOVO POLJE – BESPLATNO VOĐENO VJEŽBANJE U PRIRODI, u terminu od 17:00 do 18:30 sati
U suradnji s pulskim sportskim klubovima i studijima građanima je, od ponedjeljka 19.09. do srijede 21.09., na Marsovom polju, u popodnevnom terminu, od 17:00 do 18:30 sati, omogućeno besplatno vođeno vježbanje u prirodi, uz stručne, educirane voditelje. Vježbanje će se održavati po grupama, ovisno o broju zainteresiranih građana.

Link: https://www.pula.hr/hr/

 

22.09. ČETVRTAK
DAN BEZ AUTOMOBILA

22.9. četvrtak
ZATVARANJE PROMETA NA LUNGO MARE, od 08:00 do 20:00 sati
U cilju obilježavanja „Dana bez automobila“, od 08:00 do 20:00 sati, neće biti dozvoljen promet osobnim automobilima duž prometnice Lungomare, u zoni od raskrižja s Ulicom Veruda do kupališta Mornar. Promet će biti reguliran prometnim znakovima i dozvoljen samo za interventna vozila i autobuse „Pula City Tour“.

 

22.9. četvrtak
ŠETNJA ČLANOVA UDRUGE SLABOVIDNIH OSOBA ISTARSKE ŽUPANIJE DUŽ LUNGOMARE od 09:30 do 11:00 sati, u suradnji s Udrugom slijepih Istarske županije
Za vrijeme zabrane prometovanja osobnih vozila duž prometnice Lungomare, za slabovidne i slijepe osobe biti će organizirana šetnja sa startom kod kupališta Mornar, u periodu od 09:30 do 11:00 sati.

Link: http://www.usiz-pula.hr/usiz.html

22.9. četvrtak
BICIKLIJADA – LUNGOBIKE tura – vođeno bicikliranje od lučice Delfin do Valovina, start u 17:30 u lučici Delfin, cilj do 19 sati na Valovinama.
Građani će biciklima proći planiranu Lungobike rutu s iskusnim biciklističkim vodičem. Biciklijada je rekreativnog karaktera i namijenjena je svim uzrastima. Trajanje obilaska prilagodit će se broju i godištu zainteresiranih građana (do 1,5 h).

16.09. – 22.09. CIJELI TJEDAN – SVAKI DAN

16. – 22.9. – od petka do četvrtka (cijeli tjedan, svaki dan)
TIJEKOM TJEDNA MOBILNOSTI, TVRTKE TIER I NEXTBIKE, s kojima Grad Pula ima ugovor o korištenju ELEKTRIČNIH ROMOBILA I BICIKLI, omogućit će građanima njihovo BESPLATNO KORIŠTENJE, u trajanju od 20 minuta za romobile i 200 minuta za bicikle, pomoću koda „EMW2022“, a vrijedit će za sve nove registracije u Puli.
Za besplatno korištenje električnih romobila potrebno je na pametni telefon preuzeti aplikaciju TIER, a za korištenje električnih bicikala aplikaciju Nextbike te unijeti kod „EMW2022“.
Aplikacijom se romobil ili bicikl locira na mapi i otključava skeniranjem QR koda. Za završetak vožnje potrebno je pratiti upute unutar aplikacije i sigurno parkirati romobil na nogaru i završiti najam unutar aplikacije. Prilikom prvog pokretanja aplikacija će prikazati kratke upute za korištenje. Korisnici smiju romobil ostaviti samo na lokacijama na kojima neće smetati ni jednom sudioniku u prometu. Korisnici su dužni nositi kacige tijekom vožnje romobila što je također istaknuto unutar aplikacije i na romobilima.
Svi električni romobili i bicikli opremljeni su GPS uređajem kako bi se mogli pratiti i locirati. Brzina električnih romobila je ograničena na 20 km/h. Maksimalni domet romobila s punom električnom baterijom je 30 km, a električnih bicikala 80 km, no stvarni domet ovisi o terenu po kojem se vozi.

Link: https://www.tier.app/hr/
https://www.nextbike.hr/hr/zagreb/

16. – 22.9. – od petka do četvrtka (cijeli tjedan, svaki dan)

POSJET AQUARIUMU PULA PO PROMOTIVNIM CIJENAMA
Tijekom Tjedna mobilnosti, u razdoblju od 16. do 22.09.2022., za sve građane Istarske županije Aquarium Pula odobrit će popust od 50 % na cijene ulaznica koje će za iznositi za odrasle 65 kn (redovna cijena 130 kn), za studente, umirovljenike i djecu od 7-18 godina 50 kn (redovna cijena 100 kn) te za djecu 3-6 godina 35 kn (redovna cijena 70 kn).
U austrougarskoj utvrdi na Verudeli, Aquarium Pula nudi mnoštvo sadržaja. Na 2.570 četvornih metara prikazuju se različita staništa s više stotina životinjskih vrsta Jadrana, tropskih morskih i slatkih voda, europskih rijeka i jezera te sjevernih mora. Osim navedenih postava, akvarij krase i raznolike tematske izložbe prikazane kroz 20 prostorija raspoređenih na četiri etaže utvrde.
Aquarium Pula otvoren je za javnost svaki dan, uključujući vikende i praznike, od 9:00 do 20:00 sati.
Osim posjeta Aquariumu, preporuka je prošetati se po brojnim stazama uz more i zelene površine.

Link: www.aquarium.hr

16. – 22.9. – od petka do četvrtka (cijeli tjedan, svaki dan)
OBILAZAK MUZEJA ISTARSKOG MASLINOVOG ULJA, smještenog u samom središtu grada Pule, u Istarskoj 30.
U suradnji s tvrtkom Idea Istra d.o.o. tijekom cijelog tjedna bit će osiguran obilazak Muzeja istarskog maslinovog ulja po promotivnim cijenama za sve građane Istarske županije, i to po cijeni od 50 kuna za vođeni posjet s degustacijom, a od 20 kuna za samostalni obilazak i razgledavanje muzeja.
Muzej istarskog maslinovog ulja primljen je u važnu europsku organizaciju Kulturnih puteva s naglaskom na rutu „Putevima maslina“ kao modelu europske vrijednosti, baštine i održivog razvoja.
U Muzeju maslinovog ulja, uz vođeni posjet i degustaciju najpoznatijih maslinovih ulja, moguće je saznati zašto su još Rimljani izrazito cijenili istarsko maslinovo ulje te kako su ga prerađivali; što se događalo s maslinarstvom tijekom srednjeg vijeka, kako su masline prerađivali naši djedovi te kako se ono prerađuje danas i koje su tajne u stvaranju vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Radno vrijeme Muzeja je svaki dan od 10:00 do 18:00 sati.

Link: https://oleumhistriae.com/

16. – 22.9. – od petka do četvrtka (cijeli tjedan, svaki dan)

POTICANJE KORIŠTENJA JAVNOG GRADSKOG PRIJEVOZA PULAPROMETA
Za poticaj korištenja javnog gradskog prijevoza od strane građana, u suradnji s Pulaprometom, predviđena je podjela besplatnih beskontaktnih kartica Pulaprometa, u vrijednosti od 50,00 i 100,00 kuna. Beskontaktne kartice dijeliti će se tijekom cijelog tjedna putem medija – radio postaja. Preuzimanje kartica je pojedinačno, na ulazu gradske uprave – Forum 2.
U prethodnom periodu, Pulapromet je obnovio vozni park nabavom autobusa na stlačeni prirodni plin, koji zadovoljavaju visoke ekološke standarde te su, uz ostalo, prilagođeni osobama sa smanjenom pokretljivošću, moderno opremljeni, klimatizirani i s ugrađenom wi-fi mrežom.
Ove godine Pulapromet je dodatno unaprijedio svoju uslugu, uvođenjem dnevne, trodnevne i sedmodnevne karte, sve u cilju smanjenja prometnih gužvi, povećanja korištenja javnog gradskog prijevoza i održavanja visokog stupnja održive urbane mobilnosti na području grada Pule, a koja direktno doprinosi boljoj kvaliteti života stanovnika te je u suglasju s trendovima i novim europskim smjernicama.

Link: http://www.pulapromet.hr/

16. – 22.9. – od petka do četvrtka (cijeli tjedan, svaki dan)
PROMOTIVNO KORIŠTENJE BAZENA, TENIS TERENA I KUGLANE
U cilju poticanja kretanja, bavljenja sportom i promicanja zdravog načina života, Pulasport d.o.o., koji upravlja Gradskim bazenima Pula, tenis terenima na Verudeli i Verudi, kao i kuglanom u Domu sportova Mate Parlov, omogućio je građanima besplatno korištenje objekata tijekom EU tjedna mobilnosti.
Besplatno korištenje će biti omogućeno dobitnicima nagrade putem medija – radio postaja. Građanima će se podijeliti 12 dnevnih ulaznica za korištenje Gradskih bazena, 2 karte za korištenje tenis terena i 2 karte za korištenje kuglane.

Link: https://www.pulasport.hr/hr/

SUDJELOVANJE U SVIM AKTIVNOSTIMA JE BESPLATNO I/ILI PO PROMOTIVNIM CIJENAMA

Putem radio postaja Istra, Maestral, Medulin, Pula, Rojc i Rovinj
moguće je osvojiti:

 izlet u Nacionalni park Brijuni – joga u Mediteranskom vrtu za 10 osoba
 izlet u Nacionalni park Brijuni – vođeno pješačenje po Velikom Brijunu za 30 osoba
 izlet na Kožljak za 20 osoba
 beskontaktne kartice za bus Pulaprometa – 50 kom od 50 kn i 25 kom od 100 kn
 posjet Aquarium-u za 6 osoba
 dnevne ulaznice za gradski bazen za 12 osoba
 korištenje tenis terena Pulasporta – 2 karte
 korištenje kuglane Pulasporta – 2 karte

Grad Pula zadržava pravo izmjene programa u slučaju promjene vremenskih uvjeta ili drugih nepredviđenih okolnosti.

Facebook Komentari