Ovogodišnja peta Smoqua, koja se održala od 7. do 9. listopada na nekoliko lokacija u Rijeci, kulminirala je večernjim druženjem u Palachu na kojem su nastupale plesna grupa Strike a Pose! i drag queen Le Filip, hrvatski umjetnik s francuskom adresom. Ovaj međunarodni festival svake godine posjećuje sve više ljudi, a organizatorice su ove godine posebno istaknule značajnu prisutnost mladih te posjetiteljice i posjetitelje izvan Rijeke i Hrvatske.  U tri ispunjena i nezaboravna dana posjetitelji/ice su kroz 20-ak događanja “uronile” u queer i feminističku kulturu kroz učenje, diskusije i radionice, a sve to uz pridržavanje pandemijskih mjera te odupiranje silovitoj riječkoj buri, pa i pokojoj kapi kiše.

„Ono što nas je naročito ganulo jest velika posjećenost mladih ljudi koji su se zbog Smoque osjećali/e onako kao što bi se voljeli/e i trebali/e osjećati doma – sigurno, podržano i prihvaćeno. U ovih nekoliko dana oduševljeno su nam prilazile razne mlade osobe, kako iz Rijeke, tako i iz inozemstva, a i dalje nam pristižu poruke na društvenim mrežama. S obzirom na to da kroz godinu često svjedočimo, a onda djelujemo i progovaramo protiv diskriminacije i nasilja, ovakvi pozitivni trenuci nas pune, zbog njih postojimo i djelujemo“ rekla je voditeljica festivala Antonija Stojanović Almesberger.

Svojevrsne “zvijezde” festivala svakako su članovi/ice Grupe mladih udruge LORI, koja je prvog dana Smoque izvela svoju prvu javnu akciju/radionicu Igre bez granica o govoru mržnje u javnom prostoru, jasno poručujući:  Za govor mržnje nema mjesta nigdje, pa tako ni na internetu! Inače, grupa mladih se oformila ovog proljeća za aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici u sklopu projekta Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost koji provodi udruga LORI uz organizacije Dugine obitelji i  Norsensus Mediaforum (Norveška).

U nastavku nekoliko dojmova koje su s nama podijelie posjetitelji/ice Smoque:

„Dolazim iz Beča i u Rijeci boravim već pet godina. Izložba „Devijantne žene“ me oduševila konceptom i prije nego što sam je uopće uspjela vidjeti. Ovo je prva izložba koju sam posjetila u Rijeci i sigurna sam da ću je kao takvu pamtiti jer je u meni probudila emocije koje ne mogu opisati riječima.“

„Ovogodišnja Smoqua mi je pružila fantastično iskustvo. Uspio sam se opustiti i uživati u svakom trenutku pa čak i po prvi puta u životu našminkan. Naše tijelo zaista nema granica!

„Smoqua mi je omogućila da budem još otvorenijeg uma.“

„Svaki grad trebao bi imati Smoqua festival! Fantastično!“

„Svi identiteti pod jednom zastavom – ovakvo zajedništvo, ljubav nisam doživio u Berlinu!“

 

Peti međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua organizirale su Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter i organizacijom u kulturi GSG, a više dojmova možete pronaći na mrežnoj stranici udruge LORI.

Facebook Komentari