Puljanin Nino Fanuko, predsjednik skateboarding kluba Wanted i izbornik Hrvatske skate reprezentacije podijelio dojmove uoči velikog natjecanja
 

Organizatori prvenstva Hrvatske su pulski Skateboard klub Wanted uz pomoć Skateboard kluba Azur iz Umaga, Carbonina iz Rovinja te Hrvatska skateboarding komisija, uz podršku Grada Pula.

Skate park Rojc

Prvenstvo počinje u 12 sati kada je zagrijavanje za sve skejtere i prijave.
Natjecanje započinje u 14 h kada će se održati kvalifikacije, a  finale su predviđene u 16 h.
Nakon finala slijedi skate race i podjela nagrada.

Za glazbeni dio zaduženi su poznati Pulski Dj-evi Teddy Lee i Jinxie Grooves, inače dobri prijatelji Skateboarding kluba Wanted koji su im glazbena potpora od prvog eventa.

„Za sada planiramo imati samo jednu kategoriju, ali ako bude bilo dosta prijavljenih mlađih skatera, možda napravimo i kategoriju za najmlađe. Ono što nam je iznimno bitno kao organizatorima, je da se svi natjecatelji osjećaju dobrodošli, da je dobra atmosfera, a ponajviše da se ljudi dobro zabave.“, naglasio je Nino Fanuko, predsjednik skateboarding kluba Wanted i izbornik Hrvatske skate reprezentacije, te pozvao sve ljubitelje ovog dinamičnog sporta da dođu i podrže skejtere.

Zbog velikog zanimanja skate park od 800 m2 postao mali

Skateboard klub Wanted već 9 godina organizira skateboarding natjecanja u Puli i okolici. Godine 2016. u dogovoru s Gradom Pulom dolazi do rješenja za prvi pulski skate park, te nakon završetka izgradnje pulska skate priča kreće na bolje. SK Wanted prvi u Hrvatskoj kreće sa skateboarding školom, a broj mladih skatera i ljubitelja ekstremnih sportova osjetno raste. Danas grad Pula broji preko 60 skatera, vozača BMX-a i rolera za što je ponajviše zaslužno otvorenje skate parka.

„Nitko nije mogao predvidjeti da ćemo doći do toga da nam skate park od 800 m2 bude mali.“, kazao je Fanuko, koji utorkom i četvrtkom održava skateboarding školu na skate parku. Skate škola broji 20 članova u dvije grupe.

U kolovozu ove godine predstavnici skateboarding klubova i svi zainteresirani skateri u Hrvatskoj mogli su sudjelovati na prvom seminaru za suce koji se održao u Domu sportova u Puli.
Predavači na seminaru su bili članovi Hrvatske skateboarding komisije i Koturaljkaškog saveza Hrvatske.
Nakon seminara za suce krenula je priča o organizaciji prvog državnog skateboarding prvenstva.

Državno skateboarding prvenstvo važno za daljnja natjecanja

„Prvenstvo nam je važno jer se pobjednik može plasirati na europska i svjetska prvenstva, a možda jednog dana i na Olimpijske igre.“, ističe Fanuko,  te dodaja da su unutar Koturaljkaškog saveza formirali Hrvatsku skateboarding komisiju, te intenzivno rade na licencama za trenere, suce i već sada planiraju natjecanja za sljedeću godinu.
Kako bi event bio na razini državnog prvenstva, svoju su pomoć ponudili Pula Film Festival, udruge Seasplash i AB Original kao i Sportska zajednica grada Pule, bez obzira na to što smo ih kontaktirali svega 2 tjedna prije manifestacije radi čega smo sretni i iznimno zahvalni, naglašava Fanuko.

Skateboarding potiče s ulice i po mnogočemu se razlikuje od ostalih sportova. U skejtanju se jako rijetko gledalo tko je bolji. Skate je oduvijek bila ljubav prema dasci pod nogama, prijateljstvo i druženje. Onaj koji je bio na eventima SK Wanted ili bilo kojem skate natjecanju u Hrvatskoj mogao je to osjetiti.
Jedino što se mijenja je to da je skateboarding postao olimpijski sport.

Velika je stvar što je Pula domaćin ovog značajnog prvenstva i voljeli bi da se i drugi gradovi ugledaju na naš primjer, da se skaterima napravi skate park koji je baza i jedna od glavnih karika za razvoj scene. Želimo pomoći i drugim klubovima/gradovima da populariziraju skejtanje te im ovim putem stojimo na raspolaganju za eventualnu pomoć i suradnju, zaključio je Fanuko.

Izvor: pula.hr

Facebook Komentari