Gospodarska zona ‘Ungarija’ namijenjena je umaškim gospodarstvenicima, a ne za preprodaju zemljišta preko fiktivnih firmi bliskih gradonačelniku poručuju iz IDS-a Umag, njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Umag je do jučer bio jedini istarski grad bez gospodarske zone; činjenica je to koja dokazuje inertnosti aktualne gradske vlasti prema realnim potrebama naših građana i temeljnog nerazumijevanja potreba umaških gospodarstvenika.

Podsjetit ćemo da je upravo IDS prvi prepoznao važnost izgradnje zone i svojim amandmanom u proračunu za 2017. godinu, osigurao prva sredstva za gospodarsku zonu ‘Ungarija’, inicirajući tako ovu vrijednu investiciju koja će omogućiti ozbiljan zaokret umaškog gospodarstva, desetljećima oslonjenog pretežito na turizam i ugostiteljstvo, a koja će pokrenuti pozitivne trendove u sektoru proizvodnje. Ipak, dovršetak izgradnje umaške gospodarske zone plaćeno je previše (108 milijuna kuna) i naši su je poduzetnici čekali jednostavno predugo.

Nažalost, moramo konstatirati da se sve ove godine čekanja nisu isplatile gospodarstvenicima, posebice onima koji su se nadali da će prodaja parcela u gospodarskoj zoni biti transparentna i jednako fer prema svima. Naime, pri završetku posljednjeg javnog natječaja za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada Umaga – Umago na području gospodarske – industrijske zone ‘Ungarija’ pojavile su se ozbiljne sumnje o pogodovanju pojedincima bliskih vlasti.  

Na natječaju je bilo ponuđeno 5 nekretnina, a prodane su samo 4. Za jednu prodanu nekretninu, aktualni gradonačelnik Bassanese utvrdio je da je najpovoljniji ponuditelj tvrtka Udica Umag j.d.o.o., sa 0 kuna prihoda (posluje u minusu) i sa 0 zaposlenih. Radi se o tvrtki Ivana Vrbata, brata bivše SDP-ove saborske zastupnice Tanje Vrbat, zaposlenoj ne tako davno u gradskom poduzeću ‘Festum’, a koja je pak supruga aktualnog predsjednika umaškog SDP-a i gradskog vijećnika, Mirka Grgića.   

Ne znamo po kojem je kriteriju aktualni gradonačelnik dao prednost tvrtki Udica Umag j.d.o.o., jer po ekonomskim sigurno nije, uzmemo li u obzir da se za istu nekretninu natjecala daleko kvalitetnija tvrtka, koja godinama uspješno posluje u zoni ‘Ungarija’, sa 25 zaposlenih i gotovim projektom o proširenju, kao i namjerom da zaposle još 20 osoba.  

Valja napomenuti da se tvrtka Udica Umag j.d.o.o. već natjecala za zemljište u zoni ‘Ungarija’, ali zbog duga prema poreznoj upravi njihova je ponuda odbačena. Zanimljivo je i kako se ta tvrtka, koja se pretežito bavi turizmom, sad navodi da namjerava otvoriti pogon PET ambalaže. Ne ulazimo u poslovni plan tvrtke, ali pojedini gospodarstvenici s kojima smo razgovarali samu ideju o PET ambalaži smatraju sumnjivom i neuvjerljivom, posebice ako znamo da je pitanje vremena kad će PET ambalaža izaći iz uporabe zbog zakonskih restrikcija. Stoga se postavlja objektivno pitanje, da li tvrtka Udica Umag j.d.o.o. želi uopće pokrenuti proizvodnju u ‘Ungariji’ ili je sve ovo farsa da bi se nekretnina u kratkom vremenskom roku preprodala drugima za veću cijenu?

Na tragu navedenog, umaški IDS traži da se revidira odluka o odabiru najboljeg ponuditelja te da se zbog objektivnih okolnosti ne izabere tvrtka Udica Umag j.d.o.o. nego druga, kvalitetnija tvrtka, koja želi raditi i otvarati nova radna mjesta. Postavljamo pitanje da li aktualni gradonačelnik Bassanese koristi svoje ovlasti da bi pogodovao stranačkim kolegama u nabavci nekretnina u industrijskoj zoni? Koristi li gradonačelnik svoje vijećnike kao pijune u mutnim igrama oko zemljišta?

Gospodarska zona ‘Ungarija’, čiji troškovnik javnost nije nikad vidjela, namijenjena je umaškim gospodarstvenicima, a ne za preprodaju zemljišta preko fiktivnih firmi bliskih gradonačelniku!

Facebook Komentari