U nedjelju 12. rujna 2021. u Umagu je održana dodjela nagrada 8. Izdanja svjetski priznate ultra trail utrke 100 milja Istre. Trkači su ovaj vikend, trčali brdima, dolinama i obalama Istre te Kvarnera kako bi osvojili presižan naslov pobjednika ultra-trail utrke 100 milja Istre.

Pet utrka

U zahtjevnim vremenskim uvjetima, gotovo ljetnih temperatura, trkači su iskusili nove staze koje je za njih pripremio organizator. Ovisno o dužini staze, trkači su startali svoju avanturu u Labinu (168 km), Lovranu (128 km), Buzetu (68 km), Motovunu (40 km) ili u Grožnjanu (20km). Staze na kojima su trkači testirali vlastite granice izdržljivosti i spremnosti redizajnirane su u odnosu na prethodno izdanje sa željom da bi se trkačima omogući upoznavanje s geografskom raznovrsnoću istarskog poluotoka i Kvarnera.

Na svim su trkama ostvareni sjajni rezultatati. Iako organizatori 100 milja Istre vole istaknuti da su za njih svi sudionici utrke pobjednici, bez obzira na ostvaren plasman, ipak je izabrani broj trkača osvojio posebno mjesto na podiju. Trkači iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, Austrije te Hrvatske ostvarili su izvrsne plasmane, ali čini se da je Istra sve zanimljivija našim dragim gostima iz Češke i Poljske koji su ostvarili rezultate iznad očekivanja.

Nagrađeni

U kategoriji muškaraca zlatnu medalju na najdužoj utrci od 168 km osvojio je Čeh Tomáš Štverák s vremenom od 21 sat i 17 minuta, na drugom mjestu prati ga Poljak Gniewomir Skrzysinski s vremenom od 21 sat i 35 minuta, a na trećem Talijan Fabio Di Giacomo s vremenom 22 sata i 25 minuta.

U kategoriji žena zlatnu medalju na najdužoj utrci osvojila je sjajna Slovenka Eva Urbanc s vremenom od 26 sati i 31 minute. Drugo je mjesto osvojila Poljakinja Małgorzata Moczulska s vremenom od 26 sat i 35 minute. Treće mjesto pripalo je našoj Hrvatici Ivani Vrvilo s vremenom 28 sata i 48 minuta.

Na utrci od 128 km ponovo su dominirali Česi. U muškoj kategoriji prvi je u cilj došao Čeh Ales Sedlak, drugi također Čeh Lukáš Ďopan, a treći je bio Bugar Kaloyan Chanev. U ženskoj kategoriji pobjedu je odnijela Talijanka Mariangela Curini, drugo mjesto osvojila je Slovenka Marija Trontelj. Treće je mjesto i ovoj ženskoj kategoriji pripalo Hrvatici Dubravki Orešković.

U utrci od 68 km u muškoj kategoriji prvi je u cilj došao Talijan Roberto Alberio. Drugi je bio Nijemac Sascha Pirke, a treći je također bio Nijemac Moritz Dammann. U ženskoj kategoriji na 68 km neupitno su dominirale Hrvatice! Zlato je osvojila Mirjana Šimek Bilić,
drugo mjesto osvojila je Ines Jozić, a treće Ines Bašić.

Na utrci od 40 km u muškoj kategoriji prvi je u cilj došao Talijan Donatello Rota. Drugo mjesto osvojio je Hrvat Ivan Diklić, a treći Hrvat Romano Ščurić. U ženskoj kategoriji zlato je osvojila Talijanka Michela Biacca, drugo mjesto osvojila je Rumunjka Timea Jozsa, a treće Hrvatica Kristina Princip.

Razvoja sportskog duha u Istri i Hrvatskoj

Nova disciplina od 20 km bila je pripremljena zasve trkače koji preferiraju kraće i dinamične dionice. Startala je iz Grožnjana i zajedno sa svim ostalim utrkama, završavala u Umagu. Ova je disciplina održana pod posebnim pokroviteljstvom HEP Hrvatske kojem je želja podržati nastavak razvoja sportskog duha u Istri i Hrvatskoj. U muškoj kategoriji prvi je s istrčanih 20 km u nogama u cilj došao Hrvat Matija Lisec. Drugo mjesto osvojio je Slovak Slavomir Dobak, a treći Hrvat Željko Konosić. U ženskoj
kategoriji zlato je osvojila Slovakinja Slavka Mlyncekova, drugo mjesto osvojila je Hrvatica Jozefina Bulić, a treće Njemica Sofie Mangersteder.

Utrka je održana nakon 18 mjeseci čekanja i odgađanja utrke, zbog globalne situacije s covidom-19, uz podršku i odobrenje Stožera Civilne zaštite. Kako bi sve bilo u skladu s protokolima za zaštitu od Covida-19, organizatore je u dogovoru s lokalnim institucijama omogućio medicinsku uslugu brzog testiranja ispred sportske dvorane u Umagu za sve trkače i njihove obitelji.

Zanimljivo, sudionici utrke već su bili spremni na ove protokole pa je većina trkača došla s EU covid putovnicama ili rezultatima testova.

Utrka je zbog svoje globalne prepoznatljivosti i ove godine bila iznimno zanimljiva za suradnju partnerima i sponzorima koji su u ovoj utrci prepoznali potencijal za daljnji razvoja sporta, turizma i pratećih usluga u Istri i Hrvatskoj, pa su se uz cijenjene i dugoročne partnere na 8.izdanju utrke pridružili su se novi partneri TZ Mošćenička Draga, HEP i INA Hrvatska.

 

Facebook Komentari