Ima jedna skupina kukaca veličinom poprilično velika u odnosu na druge kukce, a vrstu nazivamo vretenca ili vilinski konjici, ono što je veoma značajno za ovu vrstu je da ih se može vidjeti samo u biološki zdravim područjima, zato veselite se svakom susretu s vretencima.

Vretenca našim planetom lete mnogo duže od dinosaurusa, točan vremenski period njihovog nastanka na našem planetu nije poznat, ali zasigurno se radi o stotinama milijuna godina.

Izgled vretenca je činjenica koja fascinira, od fascinantnih boja crvene, plave, zelene i sve to u metalnom odsjaju, njihov vid je fantastičan i najbolji mogući odgovor na savršenstvo njihovih letačkih sposobnosti kojima su jedno drugome nadopuna.

Vretenca imaju po dva para krila, a u letu kada npr. prednjim parom krila zamahuju prema gore, zadnjim parom krila zamahuju prema dolje.

Letačke sposobnosti su im poput najmodernijih i najboljih helikoptera, mogu letjeti prema naprijed, unatrag, lijevo i desno, a isto tako letjeti u mjestu.

Sva ta evolucijska prilagodba kod vretenaca je povod njihovim lovačkim vještinama, da, komarci “uživaju” najveći strah kada ugledaju vretenca.

Neki od naziva vretenaca koji se najčešće mogu čuti kod nas su:

vilini konjici, konjske smrti, staklari, zmijaci, čavli, perle, vilenjaci, helikopteri, vodeni konjici, vretenokrilaši i vjerojatno još mnoštvo naziva za ovog iznimnog kukca koji osim što je indikator zdravlja određenog područja, također i veoma koristan kukac u reguliranju populacije komaraca.

Dakle, čuvajte nam i pazite na vretenca.

Facebook Komentari