Zastupnica IDS-a Katarina Nemet, zajedno s izaslanstvom Hrvatskog sabora, u sastavu zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj i zastupnika Erika Fabijanića boravila je u službenom posjetu Republici Albaniji, od 22. do 24. ožujka 2022. godine…

Posjet je organiziran u sklopu saborske međunarodne skupine prijateljstva s Republikom Albanijom, na poziv predsjednice albanskog parlamenta Kuvendi, Lindte Nikolla.

Tijekom boravka u Tirani izaslanstvo je održalo sastanke u Uredu predsjednika Republike Albanije, Parlamentu Kuvendi te Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Predsjednik Republike Albanije Ilir Meta istaknuo je odlične odnose između dvije države bez otvorenih pitanja, s uzajamnom podrškom i kontinuiranim procesom proširenja suradnje. Naglasio je važnost podrške i pomoći Hrvatske kako na međunarodnom, tako i na bilateralnom planu.

U okviru programa, s predsjednikom Republike Albanije održana je svečana ceremonija kojom prilikom je predsjednik Ilir Meta zastupnici Ermini Lekaj Prljaskaj uručio „Odlikovanje Viteza po naredbi Skenderbega“.

U parlamentu Kuvendi održani su sastanci s potpredsjednicom Ermonelom Felaj, članovima Odbora za vanjsku politiku i predsjednicom Mimi Kodheli, članovima Skupine prijateljstva Albanija – Hrvatska, predsjednicom Klodianom Spahiu, predsjednicom Odbora za integracije Joridom Tabaku i predsjednikom Odbora za gospodarstvo Eduardom Shalsi. Albanska strana isticala je kako Republiku Hrvatsku smatraju zemlju podupirateljicu u svim integracijama te prijatelje koji ih uvijek podržavaju.

Predstavljen je projekt „Free plastic bag State in Adriatic Sea“ na temelju zakonske regulative koja stupa na snagu od 1. lipnja 2022. o uporabi i zbrinjavanju plastične ambalaže, što je Hrvatskoj posljednjih godina predstavljao ekološki problem.

Ermina Lekaj Prljaskaj potvrdila je dobre odnose dviju država na svim razinama te istaknula važnost uvođenja direktne zračne linije Tirana –Zagreb. Podsjetila je na posjet ministra Olega Butkovića Albaniji kojom prilikom je definirano uvođenje  trajektne povezanosti luka Rijeka i Drač.  Zastupnik Erik Fabijanić upoznao je nazočne sa svim fazama projekta i prosperitetima koje se očekuju.

Katarina Nemet predstavila se kao zastupnica iz Istarske županije koja poznaje, surađuje i također dijeli suživot s društveno integriranom albanskom zajednicom koja njeguje svoje tradicionalne vrijednosti i daje zapažen doprinos na svim područjima.

Opće ocjena službenog posjeta je odlična, a sudionici s albanske i hrvatske strane suglasni su da parlamentarne skupine prijateljstva daju značajan doprinos kontinuitetu i poticaj napretku suradnje.

Facebook Komentari