Paraatletska liga 2022 u četiri je kola okupila 83 paraatletičarki i paraatletičara na natjecanjima u Vinkovcima, Varaždinu i Zagrebu. Završno natjecanje lige Zagrebački dvoranski miting, 4. održano je u Atletskoj dvorani.

Pobjednica Paraatletske lige 2022 u kategoriji seniorki je Nataša Sobočan (PAK Uspon) s osvojenih 20 bodova. Drugo mjesto pripalo je Ivani Purkić (AKOSI Vinkovci) s osvojenih 18 bodova, a treće mjesto zauzela je Petra Štruklec (AKOSI Agram) s  ukupno osvojenih 16 bodova.

Pobjednik Lige u konkurenciji seniora je Marijan Presečan (AKOSI Agram). Marijan je do ukupne pobjede došao prikupivši ukupno 22 bodova, a iza sebe je ostavio Denija Černija (AKI -Otos-GP) s 20 bodova i Marina Županovića (AKOSI Vinkovci) s 18 bodova.

Najuspješnija u konkurenciji juniorki je Denia Novosel (AKOSI Medulin). Denia je skupila ukupno 5 bodova, a u vrlo tijesnom poretku iza sebe je ostavila Miriam Salopek (AKOSI Agram) s 4 boda i Lauru Bošnjak (AK Srce) s 3 boda.

U konkurenciji juniora, pobjeda je pripala Borni Odobašiću (PAK Marsonia) s osvojenih 15 bodova. Drugoplasirani je Massimo Iveta (AK Spektar) s 13 bodova, dok je treće mjesto pripalo Željku Koščaleku (AK Srce) s osvojenih 5 bodova.

Uvjerljiva pobjeda u konkurenciji klubova pripala je Para atletskom klubu Uspon iz Velike Gorice koji je prikupio 160 bodova. Uspon je, kao i najupješnija seniorka, vodio u ukupnom poretku još od prvog kola Lige.

Drugoplasirani je Spektar atletski klub za osobe s invaliditetom iz Pule sa 123 boda, a trećeplasirani Atletski klub osoba s invaliditetom Agram iz Zagreba s prikupljenih 111 bodova.

Osnovni cilj Paraatletske lige je poticanje povećanja broja paraatletskih natjecanja u tijeku jedne natjecateljske sezone. Ostali ciljevi su:

  • podizanje svijesti o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću kod sportaša s invaliditetom i poteškoćama u razvoju,
  • privući određen broj novoregistriranih osoba s invaliditetom i/ili poteškoćama u razvoju mlađe uzrasne dobi u atletiku,
  • prepoznavanje talenata za postizanje vrhunskih sportskih dometa u paraatletici u budućnosti,
  • poticanje suradnje trenera kroz razmjenu znanja i iskustava,
  • doprinijeti socijalnoj uključenosti ciljne skupine.

Pet osobnih rekorda, norma za Svjetko prvenstvo

Massimo Iveta bacio je svoj osobni rekord u kugli 6,76m i osvojio 3. mjesto. Ovim rezultatom osigurao je odlazak na IWAS Svjetske igre koje će se održati u Portugalu od 24-29.11.2022 i normu za svjetsko prvenstvo 2023 godine u Parizu.

Jelena Vuković bacila je kuglu 6,94m i osvojila 4. mjesto u spojenim kategorijama po sistemu bodovanja. Emilio Zonta bacio je kuglu 6,94m i osvojio 4. mjesto. Marin Giljanović bacio je kuglu 4,57m i osvojio 9. mjesto. Elisa Solo bacila je kuglu 2,25m i osvojila 8. mjesto. Dino Brozan bacio je kuglu 6,63m i osvojio 6. mjesto.

Stipo Tokić debitant u AK Spektru, bacio je kuglu 7,97 m izvan konkurencije s obzirom da još nije dobio kategoriju za nastup, rezultat je to daleko iznad dosadašnjeg Hrvatskog rekorda.

Meri Drndić bacila je kuglu 5,71m i osvojila 3. mjesto, u utrci na 60 m s rezultatom 12,22 sekunde i osvojila izvrsno 3. mjesto i okitila se sa dvije brončane medalje. Marko Tadić bacio je kuglu 5,90m sa svojim novim osobnim rekordom te zauzeo 9. mjesto, a na 60m s rezultatom 10,82 osvojio je 7. mjesto.

Emin Bašić bacio je svoj novi osobni rekord u kugli 5,13m i zauzeo 13. mjesto, na 60m s rezultatom 10,21 zauzeo je 6. mjesto. Tomislav Bašić bacio je kuglu 4,17m te se plasirao na 16. mjesto, a na 60m s rezultatom 13,61 plasirao se na 8. mjesto.

Zlatko Drkelić bacio je kuglu 5,66m i zauzeo 10. mjesto, na 60m s rezultatom od 9,88 sekundi i zauzeo izvrsno 4. mjesto. Neven Kresina nastupio je izvan konkurencije, jer još nema natjecateljsku kategoriju, bacio je svoj novi osobni rezultat u bacanju kugle sa dužinom od 4,24m, a s rezultatom 19,91 otrčao je 60 m. Mirsad Taletović otrčao je 200 m s rezultatom 38,52 sekunde te postavio svoj novi osobni rekord, u spojenim kategorijama zauzeo je izvrsno 4.mjesto.

Biti drugi u Hrvatskoj je velika stvar

Sve to ne bi bilo moguće bez cijelog stručnog tima trenera Ivana Radešića i trenerice Katje Luketić, medicinske službe Biserke Vlahović i dr Helene Blažić, pomoćne trenerice Katarine Polić, Olge Rojnić, Lane Jurčević, Vjekoslave Čalić, Tanje Tomić, Gordane Pustijanac Peruško, Matea Ujčića, Vita Vlahovića i Kristine Pačić, poručuju iz AK Spektra.

Veliko hvala svim malim ljudima velikoga srca kao i Brioni Pula što su nam omogućili odlazak na ova natjecanja. Hvala Airportlineu i Istarskoj županiji na osiguranim sredstvima za opremu sportaša. Hvala našem omiljenom šoferu Slobodanu Đurašinoviću na ogromnom strpljenju i svakom osmijehu! Hvala svima koji vjeruju u nas i ono što radimo!

Posebne čestitke Massimu, želim mu sretan put i odlične rezultate u Portugalu, mali možeš ti to! Iza nas je naporna sezona treninga i natjecanja, ali nastavljamo dalje još jače u vjeri da slijedeće godine u Pulu dolazi pehar za prvo mjesto!” – rekla je Jelena Vuković, Hrvatska paraolimpijka i dopredsjednica AK Spektra.

Facebook Komentari