Zanimljiva poučna šetnica započinje na šumskom putu odmah s desne strane pri dolasku u Premanturu, točnije kod špilje Majke Božje Lurdske nedaleko Premanturskog groblja, na Gornjem Kamenjaku postoji od 2013 godine.

Ova zanimljiva poučna pješačka staza uređena je i opremljena rubnjakom te edukativnim tabelama na brajici i latiničnom pismu te je prilagođena za kretanje slabovidnim i slijepim osobama.

Uz edukativne tabele posađene su mediteranske biljke koje rastu na ovom području: brnistra, mirta, smilje, kadulja, ružmarin, hrast crnika, alepski bor, šmrika i bušin. Na Gornjem Kamenjaku zabilježeno je čak 487 različitih biljnih vrsta što svjedoči o iznimno bogatoj biljnoj raznolikosti. 

Najniža točka šetnice je 44 metra nadmorske visine, a najviša točka šetnice je 71 metar nadmorske visine, tako da je ukupna visinska razlika 27 metara, dužina staze je 800 metara, ali uz pratnju ona se u predjelu koji nije označen rubnjakom za slabovidne i slijepe osobe prudužiti do 2400 metara.

Screenshot: Google karte

Gornji Kamenjak zaštićeni je značajni krajobraz, kategoriziran kao takav 1996. godine, te sadrži puno zanimljivosti za pokazati, istražiti i doživjeti. Jedna od zanimljivosti je ova edukativna osjetilno-didaktična šetnica Gradina. Javna ustanova Kamenjak u suradnji s Udrugom slijepih Istarske županije realizirala je ovaj projekt u kategoriji inovativnog turizma uz financijsku potporu Ministarstva turizma. 

Facebook Komentari