U Noći knjige – u petak, 21. travnja 2023., od 17 do 19 sati na Odjelu za djecu i mlade Društvo za robotiku Istre održat će robotičku igraonicu. Robotička igraonica i umjetna inteligencija

Radionica uključuje upoznavanje s robotima Boe-Bot i Dash, humanoidnim robotom Alpha 1S, robotom paukom, robotima psima, robotima s kamerama s UI (umjetnom inteligencijom) itd.

Sudionici će imati priliku upravljati robotima na areni za robotrku na prstenac i gađati prstenac, voditi sumo borbe s robotima i još puno toga. Program će početi kratkim predstavljanjem uloge i razvoja umjetne inteligencije u suvremenom životu i budućnosti.

Radionica je otvorenoga tipa te je namijenjena svim dobnim skupinama (od 9 do 99 godina), a vodit će je Dragan Pantić iz Društva za robotiku Istra i Centra za praktičnu robotiku Pula.

Predavanje dr. sc. Ivana Lorencina o umjetnoj intelingenciji

“Ivan: Napiši mi naslov za predavanje o sebi / ChatGPT: (…)”

Umjetna inteligencija središnja je tema ovogodišnjeg izdanja nacionalne manifestacije Noć knjige te prilika da ugostimo dr. sc. Ivana Lorencina koji će u petak, 21. travnja 2023. održati predavanje naslovljeno Ivan: Napiši mi naslov za predavanje o sebi / ChatGPT: “Nalaženje unutarnjeg mira: Putovanje kroz životna iskustva i osobni razvoj.

Predavanje počinje u 20.30 sati u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula, a ulaz je slobodan.

Umjetna inteligencija danas predstavlja jednu od ključnih tema u široj zajednici. Iako je način rada umjetne inteligencije u znanosti poznat dugi niz godina, ona do izražaja dolazi tek zadnjih desetak godina zbog svojeg razvoja potaknutog pojavom sve jačih računala.

Implementacijom rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, otvaraju se mnoge mogućnosti koje umanjuju vrijeme potrebno za zamornim i repetitivnim poslovima te korisniku omogućuju produktivniji i kreativniji rad. Pojavom novih aplikacija kao što su ChatGPT i DALL-E, postavlja se pitanje može li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka u onim djelatnostima za koje se smatralo kako je čovjek nezamjenjiv.

Može li umjetna inteligencija biti liječnik, profesor, programer, direktor? Može li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka u znatno kreativnijim djelatnostima? Postavlja se pitanje može li umjetna inteligencija biti pisac, pjesnik, slikar, redatelj, filozof, svećenik.

Ovo predavanje publiku će odvesti na zanimljivo putovanje od začetaka umjetne inteligencije, preko današnjih primjena do dviju budućnosti, one optimistične te one pesimistične. Putovanje će voditi stručnjak iz područja umjetne inteligencije i amaterski filozof dr. sc. Ivan Lorencin, kako bi se umanjila mogućnost skretanja u neistražena područja.

Predstavljanje slikovnice “Ti, moja prekrasna djevojčice” 22.04.

Bi li se kompjutor mogao zaljubiti u tebe, prekrasna djevojčice, kao tvoja mama, baka, prijateljica?

Bi li kompjuter mogao vidjeti kako si divna, snažna, jedinstvena?

Bi li mogao prenijeti tvoju ljubav onome kome poklanjaš svoje srce?

Na ta i mnoga druga pitanja pokušat ćemo odgovoriti na predstavljanju slikovnice i susretu svih onih koji se pitaju kako najbolje izraziti svoje osjećaje u subotu, 22. travnja 2023. u 11 sati na Odjelu za djecu i mlade.

Gošće Subote u knjižnici – koja je ujedno i matineja Noći knjige – su Nataša Ozmec, autorica slikovnice Ti, moja prekrasna djevojčice, doc. dr. sc. Tanja Habrle, prevoditeljica slikovnice na talijanski jezik, i Vlasta Prohaska iz izdavačke kuće Planetopija, koja će moderirati promociju.

Noć knjige nacionalna je manifestacija koja se organizara u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja). Promišljajući o središnjoj temi manifestacije – umjetnoj inteligenciji, zapitali smo se i je li ona “pametnija” od čovjeka te je li jednako dobra kad se radi o našim emocijama – možemo li isprogramirati prijateljstvo, radost, zajedništvo, divljenje, nježnost. Možemo li isprogramirati ljubav?

Pozivamo roditelje i djecu da nam se pridruže jer ponekad je dovoljno samo nekoliko stihova da pokažete koliko volite i naučite druge kako voljeti.

Ti, moja prekrasna djevojčice, gledaj se očima
kojima te ja gledam i zaljubi se.

Facebook Komentari