Za vrijeme proljetnih praznika održat će se četverodnevna radionica suvremeno-umjetničkih praksi i kritičkog mišljenja pod nazivom Gledanje Naglavačke za mlade (17-24 god.): Granice koja će rezultirati izložbom u galeriji HUIU.

Radionicu provodi nezavisna inicijativa Spačke iz Rijeke koje se bavi pretresanjem konvencionalnih načina gledanja i marginalnim perspektivama u umjetnosti i kulturi. Polaznici će uz pomoć mentorica kreirat  posebno audio-vizualno iskustvo koje poziva posjetitelje na promišljanje galerijskog ali i intimnog prostora.
 
Edukatorice Spački – Petra Čargonja i Elena Apostolovski prošle su godine u sklopu programa udruge Drugo More u Rijeci sa srednjoškolcima započele seriju radionica Gledanje Naglavačke iz koje je proizašla izložba Ne damo vam sve kojom su se srednjoškolci suprotstavili pravilima igre obrazovnog sustava ali i tržišta rada. Od samih početaka Spačke surađuju s galerijom Studentskog kulturnog centra Sveučilišta (SKC) u Rijeci s kojom su organizirale više osmomartovskih ciklusa radionica i feminističkih programa. Osim edukacije Spačke djeluju akcijama, intervencijama i provokacijama tamo gdje osjećaju nedostatak dijaloga ili žele propitati status quo.

Spačke su nastale spontano jednog nedjeljnog popodneva iz želje za stvaranjem i radom po svojim uvjetima. Njihova suradnja počiva na zajedničkom uvjerenju da konvencija guši kreativnost mladih i strastvene su da im omoguće slobodan prostor izražavanja. Vjeruju u dostupnu i besplatnu umjetnost i kulturu za svih.

Tijekom radionice u Puli polaznici/e će biti pozvane propitati granice između sebe i okoline, galerijskog i javnog prostora, umjetničkog rada i publike. Tko odlučuje što je u prvom planu, a što u pozadini? Zašto se umjetnički radovi u galerijama ne smiju doticati? Zašto je neprihvatljivo biti razgolićen na ulici, ali ne i u javnom prostoru društvenih mreža? Koje granice nismo voljni prijeći u odnosu s drugima? Koje aktivnosti produbljuju jaz među nama, a koje ga premošćuju?

Radionica Gledanje Naglavačke želi otvoriti neke nove načine gledanja sa svojim polaznicima, predstaviti marginalne perspektive u umjetnosti i kulturi koje su rijetko zastupljene u formalnom obrazovanju i mainstream medijima, a koje će nam pomoći da razumijemo svijet na cjelovitiji način  i zamišljamo nove i drugačije mogućnosti postojanja kroz igru i eksperiment. 

Radionica je u potpunosti besplatna, a prethodno iskustvo nije potrebno.

Radionica će se održati prema rasporedu:

četvrtak 21.4 od 16 do 20 sati
petak 22.4. od 13 do 17 sati
subota 23.4. od 13 do 17 sati
nedjelja 24.4. od 13 do 17 sati
u nedjelju od 20 sati prezentacija za javnost, izložbu će biti moguće pogledati do 5.5.2022.

Prijave se primaju na mail:  huiu@huiu.hr do 15.4.2022. Potrebno je poslati: Ime i prezime, kontakt, kratko motivacijsko pismo. Prateća izložba otvorit će se 24.4. u 20 sati a biti će ju moguće pogledati do 5.5.2022. u radno vrijeme galerije.

 

HUiU
Facebook Komentari