Kako javljaju Radio Koper i Slovenska televizija kantautor Marko Brecelj preminuo je jutros u 71. godini života. U svojoj 50-godišnjoj karijeri samostalni umjetnik uvijek je pokazivao svoje pravo. Prije tri godine dobio je i Ježovu nagradu. Krajem 1970-ih bio je jedan od najistaknutijih frontmena u bivšoj zemlji.

Marko Brecelj je na umjetničkoj sceni prisutan gotovo 50 godina, a za to vrijeme objavio je solo album Coctail na kojem je surađivao s legendarnim aranžerom Bojanom Adamičem te tri ploče s rock grupom Buldožer. Mnogi ga i danas smatraju jednim od najboljih kantautorskih albuma u Sloveniji.

Osnovao je Društvo prijatelja umjerenog napretka

Godine 1991. preuzima vođenje Omladinskog kulturno-društvenog i multimedijskog centra u Kopru i osniva Udrugu prijatelja umjerenog napretka.

Jedna od njegovih najpoznatijih kompozicija je Alojz valcer, koji je posvetio profesoru matematičke fizike Alojzu Kodretu nakon neuspješnog studija geologije, a kasnije i tehničke fizike, piše Wikipedia. Među njegovim najpoznatijim pjesmama su Črni Peter, Škandal v Rdečem baru, Požar i Duša in jaz.

Glazbenu karijeru započeo je kao violinist u kvartetu Three Blacks i u ljubljanskom triu Krik, ali je kasnije odustao od sviranja violine. Pozornost šire javnosti na sebe kao kantautor i šansonijer prvi je skrenuo nastupom na Omladinskom festivalu u Subotici 1974. godine, gdje je dobio i nagradu stručnog žirija. Nagrađen je nagradom “Sedam sekretara SKOJ-a”. Na albumu se nalazi i pjesma Hiškar Rogač koju je snimio s nekim članovima grupe Sedam svjetlosnih godina. S njima je osnovao rock sastav Buldožer u kojem je radio kao tekstopisac i pjevač, a jedan od vrhunaca grupe bio je album Pljuni istini u oči. U sklopu te svejugoslavenske atrakcije, Brecelj je postao jedan od najistaknutijih frontmena, vokala i autora na jugoslavenskoj rock sceni kasnih 1970-ih. U grupi ostaje do 1979. godine i s njom snimi dva LP-a i soundtrack za film Živi bili pa vidi, koji je također objavljen u obliku mini LP-a, te osvaja Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

Zatim je napustio bend i vratio se pisanju pjesama i stvorio neke pjesme koje su postale hitovi u alternativnim glazbenim krugovima (npr. Parade, Radojka, Sexy disco hit, itd.). On i njegov pjesnik Ivan Volarič-Feo spojili su svoje stvaralaštvo u dvojcu Zlatni zubi.

Godine 1983. i 1984. vodio je bend Marjan’s Strange Rabbit. Godine 1986. ponovno izdaje kantautorski album Desant na rt Dobre nade, a krajem 80-ih udružuje snage sa saksofonistom Primožem Šmitom i basistom Alešom Joštom u projektu Public Exercise. Kao gost surađivao je s raznim glazbenim grupama (SRP, Strelnikoff, itd.). Njegov rad karakterizira ironija i kritika malograđanskog društva.

Na izborima se kandidirao za gradonačelnika Kopra

Nakon 1981. vodio je Omladinski, kulturni, društveni i multimedijalni centar (MKSMC Koper) u Kopru, Udrugu prijatelja umjerenog progresa i Bagremovu stranku. Kandidirao se za gradonačelnika Kopra na svim izborima, a nakon izbora Borisa Popoviča svaki dan svog mandata izvodio je pred Općinom monumentalni performans Klečeći. Bio je vijećnik u Gradskom vijeću Kopra (2003.-2007.). Izveo je niz “meko-terorističkih” akcija; jedan od njih je vatentat, kada puhačem puhnete komadić vate u protivnika. U svom dugom stvaralačkom životu promijenio je nekoliko identiteta i pojavio se u slovenskoj javnosti u raznim personifikacijama, navodi Wikipedia.

Kako stoji u obrazloženju dodjele Ježekove nagrade, Brecelja je teško uhvatiti jer je u svom dugom stvaralačkom životu promijenio nekoliko identiteta te se u slovenskoj javnosti pojavljivao u raznim personifikacijama.

Brojne reakcije na Breclovu smrt

Brojni glazbeni kolege i istomišljenici već su se odazvali nakon informacije o njegovoj smrti. Neki dijele zajedničke anegdote na Facebooku i Twitteru, drugi pjesme i fotografije, a svi se slažu da je legenda otišla.

Vlado Kreslin prisjetio se zajedničkih glazbenih trenutaka: “Veliko mi je zadovoljstvo, čast i privilegija biti na pozornici s Markom Breceljem.” Objavi je dodao zajedničku fotografiju nastupa.

Redatelj i aktivist Jaša Jenull napisao je: “Umro je narodni heroj angažiranog kulturnog stvaralaštva i velikan slovenskog kantautora Marko Brecelj. Slava mu! Na današnjem prosvjedu Jani Kovačič će izvesti svoju Paradu.”

Glazbeni kolega Drago Mislej – Mef napisao je: “Neka mu bude sve u redu i neka napravi malo reda gdje ide.” Slikar i književnik Arjan Pregl parafrazirao je njegov stih: “Otišao je daleko odavde, daleko od mafije. Sretan put, Marko Brecelj.”

Ilustrator i strip crtač Iztok Sitar napisao je: “Marko Brecelj je otišao u vječna lovišta. Zadnji put smo se vidjeli prije godinu i pol dana, kad smo kod njega pekli ribu. Sada su zajedno s Feom (Ivan Volarič – Feo ) opet.”

Ženski zbor Kombinat bio je kratak i jezgrovit. Na vijest o Breclovoj smrti samo su objavili: “Ne!”

Izvor: rtv slo

Foto: lupiga.com

Facebook Komentari