Google je objavio da završava kontroverzni program koji je ciljao beskućnike i beskrajno skenirao njihova lica kako bi stvorili AI podatke o obuci u zamjenu za poklon karticu od 5 dolara.

Vanjska usluga

Nakon interne istrage potaknute vijestima o praksi, Google kaže da više ne šalje podizvođače na prikupljanje skeniranja lica, prenosi New York Daily News. Umjesto toga, ona će okupljati lica isključivo unutar Google kampusa. No, bizarno, glasnogovornik Googlea još uvijek brani sada otkazani program.

Problem raznolikosti

Prvobitni cilj bio je obaviti skeniranje lica tamnoputih ljudi kako bi Google mogao predstaviti svoje algoritme prepoznavanja lica s raznolikim nizom podataka od uobiočajeni, što je bio dugogodišnji problem unutar AI-a koji je doveo do raširene algoritamske pristranosti protiv crnaca i drugih rasnih manjina.

U tu svrhu, glasnogovornik Googlea rekao je za NY Daily News da je program “važan i neophodan”.

Prikriveni operativni snimci

Googleovi podizvođači rekli su za NY Daily News da su osjećali pritisak da sakupe što više lica, često osjećajući potrebu da brzaju ljude putem obrazaca pristanka. Neki su, navodno, ulazili na fakultete obučeni u casual odjeću, skenirajući lica studenata i govoreći im vrlo malo o tome za što će se podaci koristiti.

“U nastavku ćemo raditi samo na Googleovim web stranicama, kako bismo osigurali bolju kontrolu nad istraživanjem i interakcijama s sudionicima”, rekao je glasnogovornik tvrtke.

Izvor:Futurism.com

Facebook Komentari